#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kongres XVI. Novákovy traumatologické dny


Vyšlo v časopise: Úraz chir. 21., 2013, č.2

Ve dnech 26. a 27. září 2013 se v Brně konal národní kongres České společnosti pro úrazovou chirurgii – XVI. Novákovy traumatologické dny. Akce je tradičně organizována Úrazovou nemocnicí v Brně, tentokrát u příležitosti 80 let od jejího založení. Kongres se konal v hotelovém komplexu Brno Maximus Resort v malebném prostředí Brněnské přehrady.

Nosným tématem byla letos problematika gerontotraumatologie, která vzhledem ke stárnutí populace nabývá na důležitosti, podobně jako v ostatních medicínských oborech. V lékařské sekci bylo předneseno celkem 51 odborných sdělení. V úvodu byla obecně diskutována problematika osteosyntézy v osteoporotickém terénu a pohled interních a anesteziologických specialistů na operativu ve vysokém věku. V dalších blocích byly probrány specifické aspekty úrazů v jednotlivých anatomických lokalizacích, vždy z pohledu možnosti osteosyntetického či endoprotetického řešení. Samostatný blok přednášek byl věnován zlomeninám proximálního femuru a technikám ošetření závažných poranění dle zásad damage control surgery.

Důležitou součástí programu byla sesterská sekce, kde bylo předneseno celkem 18 přednášek s důrazem na ošetřovatelskou a rehabilitační péči u gerontotraumatologických pacientů.

Kongresu se zúčastnilo více než 230 osob z řad lékařů a sester. Svá sdělení přednesla celá řada špičkových odborníků z tuzemska i zahraničí. Za všechny bychom chtěli uvést čestného hosta prof. Zwippa z Drážďan, který předsedal bloku věnovanému úrazům dolní končetiny a přednesl sdělení na téma Ankle fractures by elderly patients.

Součástí kongresu byl bohatý doprovodný program, který vyvrcholil plavbou parníků po Brněnské přehradě a byl zakončen společenským večerem v prostorách hotelu Maximus Resort Brno.

Závěrem bychom chtěli poděkovat všem účastníkům za čas věnovaný této odborné akci a všem partnerům za finanční podporu kongresu. Těšíme se na vaši účast v roce 2015 na XVII. Novákových traumatologických dnech. 

Za organizační výbor kongresu

MUDr. Martin Kelbl

a

prof. MUDr. Miloš Janeček, CSc.

prezident kongresu 

Článek byl recenzován a přijat do tisku v roce 2013. Vzhledem k technických a organizačním problémům redakce byl tiskem vydán v roce 2014.

Za problémy  se redakce autorům omlouvá.

Redakce časopisu Úrazová chirurgie


Štítky
Chirurgie všeobecná Traumatologie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Úrazová chirurgie

Číslo 2

2013 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#