#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Primář MUDr. Vladímír Pokorný, CSc. – 75 let


Vyšlo v časopise: Úraz chir. 14., 2006, č.4

Čas se nezastavil, ale letí jako divoká voda. Od po-slední gratulace uplynulo pět let. Nechci se opakovat, ale musím připomenout, že emeritní primář základny úrazové chirurgie v Úrazové nemocnici v Brně, MUDr. Vladimír Pokorný, CSc., se dne 30. prosince 2006 dožívá 75 let. Jeho pracovní elán přesto neutichá, jeho pracovní aktivity se již přesunuly z operačního sálu spíše do oblasti výukové, ale především do neustále zčeřených vod úrazové chirurgie. I v tomto věku se aktivně podílí na rozvoji „jeho dětí“ – traumacenter. Neustále pracuje na jejich akreditacích i auditech.


Bohatý medicínský život primáře Pokorného byl zaměřen na chirurgii a především úrazovou chirurgii.

Nelze opomenout, že i když jako mladý chirurg složil v roce 1960 atestaci z chirurgie I. st., donucen tehdejšími okolnostmi se věnoval anestézii a v roce 1967 složil atestaci z anesteziologie. Srdce chirurga nakonec zvítězilo a v roce 1974 složil atestaci z chirurgie II. st.

V tom samém roce obhájil kandidátskou dizertační práci na téma: Kloubní výstelka a nitrokloubní krevní výron při poraněních měkkého kolena. Poté se plně věnoval úrazové chirurgii a především chirurgii měkkého kolena a touto problematikou se zabývá dodnes.

Aktivně se podílel na vědeckovýzkumné činnosti ústavu, absolvoval nepřeberné množství stáží a odpřednášel velké množství prezentací na kongresech doma i v zahraničí. Je členem mnohých odborných společností v České republice i v zahraničí. Byl zakládajícím členem České společnosti pro úrazovou chirurgii ČLS JEP a byl jedním ze zakládajících členů European Trauma Society.

Jeho volný čas byl drahý a jako u každého chirurga a úrazového chirurga, oddanému svému „řemeslu“ tělem i duší, i díky dalším odborným aktivitám ho bylo málo. Svůj volný čas zasvětil aktivnímu odpočinku a věnoval se různým sportovním aktivitám. Miloval hory, především Západní Tatry – Roháče, kde úzce spolupracoval s Horskou službou a trávil mnohé týdny letní i zimní dovolené a čerpal zde další síly pro náročné povolání. I když profesí „chirurg – kolenář“, tak jej před několika lety právě koleno zradilo. Ani tento handicap mu nebrání v dalších aktivitách, které rozděluje mezi chalupu a šest milovaných vnoučat.

Vážený pane primáři, milý Vladimíre, do dalších let Ti přeji za sebe, za všechny spolupracovníky v Úrazové nemocnici v Brně a za všechny úrazové chirurgy v České republice mnoho zdraví, štěstí, radosti ze života a radosti z vnoučat.

MUDr. Petr Nestrojil, CSc.

ÚN v Brně, vědecký sekretář ČSÚCH


Štítky
Chirurgie všeobecná Traumatologie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Úrazová chirurgie

Číslo 4

2006 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#