#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel profesor Jan Evangelista Dyr


Vyšlo v časopise: Transfuze Hematol. dnes,27, 2021, No. 1, p. 112.
Kategorie: Osobní zprávy

V pátek, 22. 1. 2021, ve věku 74 let nečekaně a náhle zemřel profesor Jan Evangelista Dyr, náš přítel, kolega, učitel, člověk mnoha nápadů, člověk velmi slušný, zdvořilý a morální a v neposlední řadě člověk, který vždy stál na straně vědy a svých žáků.

Prof. Ing. Jan E. Dyr, DrSc. vystudoval makromolekulární chemii na VŠCHT v Praze. Byl kandidátem věd v oboru organická chemie, docentem na 1. LF UK, profesorem bio­chemie na VŠCHT v Praze. V roce 1994 obdržel titul doktor věd na České Akademii věd v oboru chemie. Od roku 1970 pracoval v ÚHKT, kde působil až do své smrti. Ve své vědecké práci se zaměřoval především, nikoli však výlučně, na studium hemostázy, koagulace a trombózy. Byl autorem či spoluautorem více než 170 publikací, tvůrcem či spolutvůrcem 9 patentů. Byl také autorem či spoluautorem několika článků v časopise Transfuze a hematologie dnes. Během své kariéry působil také ve Spojených státech amerických či ve Švédsku, kde si udělal velmi dobré jméno. Spolupracoval a spřátelil se se světově uznávanými kapacitami v oboru studia fibrinogenu a netrvalo dlouho, než se světovou kapacitou v oboru stal také on. Nebyl to však pouze skvělý vědec, ale také vynikající pedagog, který vedl studenty k samostatnému myšlení, k pohledu do hloubky problému v konsekvencích a k píli. Profesor Dyr vyučoval na VŠCHT v Praze a 1. LF UK. Od roku 1992 se na Ústavu bio­chemie a mikrobio­logie VŠCHT externě podílel na přednáškách předmětů „Imunologie a imunochemie“ a od roku 2003 „Imunologie a hematologie“. Mnoho z jeho žáků jej následuje a nese jeho ideje a přístup k vědecké práci dál. Jeho stopa však nezůstává jen na poli vědeckém či pedagogickém. Podílel se na vzniku ÚHKT v podobě, jakou známe dnes. Spolupodílel se na vzniku Úseku pro vědu, výzkum a vývoj. Od roku 1985 vedl oddělení bio­chemie, v roce 2005 se stal náměstkem pro vědu a výzkum a v bouřlivých letech 2007–2009 byl statutárním ředitelem ÚHKT. Dále byl vedoucím komplementu laboratoří ÚHKT a od roku 2014 předsedou vědecké rady ÚHKT. Působil také v redakčních radách prestižních časopisů, za všechny jmenujme např. Trombosis Research. Od roku 2019 byl předsedou České společnosti pro trombózu a hemostázu ČLS JEP.


Prof. Dyr ve svém přístupu vůči nám, svým žákům a spolupracovníkům, upřednostňoval kolegialitu, porozumění, empatii; vždy rád pomohl, a to jak na poli odborném, tak soukromém; poradil a byl trpělivý s často netrpělivým mládím. Stal se naším vzorem a zároveň i přítelem, na nějž nikdy nezapomene. Odchodem profesora Dyra ztrácí česká vědecká komunita výraznou osobnost a výjimečného kolegu, laskavého a obětavého učitele a člověka vysokých morálních kvalit.

Vážený pane Profesore, čest Vaší památce.

Vaši kolegové, žáci a přátelé


Štítky
Hematologie a transfuzní lékařství Interní lékařství Onkologie

Článek vyšel v časopise

Transfuze a hematologie dnes

Číslo 1

2021 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#