#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Česká společnost robotické chirurgie zvolila nové členy výboru


Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2011, roč. 90, č. 7, s. 376.
Kategorie: Monotematický speciál - Původní práce

Koncem března 2011 se uskutečnily volby do výboru České společnosti robotické chirurgie (ČSRCH). Novým předsedou se stal Doc. MUDr. Vladimír Študent, Ph.D., prvním místopředsedou/sekretářem MUDr. Daniel Struppl a pokladníkem MUDr. Jaroslav Tvarůžek. Celkový aktuální počet členů je více než 90.

ČSRCH navazuje na činnost Společnosti robotické chirurgie (SRCH), která byla založena v roce 2007 jako sdružení lékařů a dalších zaměstnanců ve zdravotnictví, kteří mají zájem se aktivně podílet na rozvoji lékařské vědy a na zvyšování úrovně svých odborných znalostí, zejména pak v oblasti multioborového referenčního a školícího centra pro robotickou chirurgii. V září 2010 získala statut odborné společnosti a úspěšně rozšířila řady České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP).

ČSRCH nyní dále rozvíjí svoji činnost jako multidisciplinární platforma všech odborností využívajících ve své praxi robotické operační či asistenční systémy včetně diagnostických navigačních technologií. Sdružuje zvláště lékaře z oborů urologie, všeobecné chirurgie, gynekologie, cévní chirurgie, kardiochirurgie a ORL.

V nadcházejícím období se chce ČSRCH věnovat činnostem především v oblastech edukace a vytváření standardů a metodiky napříč odbornostmi. Zaměří se rovněž na navázání užší spolupráce s odbornými společnostmi ČLS JEP v odvětvích, která využívají robotická zařízení. Bude nadále podporovat koordinaci činnosti Center robotické chirurgie a vytvářet podklady pro jednání s plátci zdravotní péče s cílem optimalizace spektra výkonů a zefektivnění koncepce využívání systémů. Do její kompetence spadá také organizování výročních celostátních konferencí s důrazem na nové trendy a technologie, předávání zkušeností a vytváření úzkých vazeb na zahraniční odborné společnosti tohoto zaměření. V neposlední řadě se společnost chystá dokončit internetový portál pro lékaře i pacienty, skýtající všechny potřebné odborné informace (vědecká knihovna) a termíny důležitých událostí včetně kongresů a workshopů týkajících se roboticky asistované chirurgie (RACH).

RACH neboli da Vinci chirurgie je využívána především v urologii, gynekologii a všeobecné chirurgii k léčbě onkologických pacientů. Unikátní robotické výkony jsou v České republice prováděny na oddělení cévní chirurgie Nemocnice na Homolce Praha. Počet pacientů, kteří byli v loňském roce operováni robotickými chirurgy, přesáhl 1 300. Celkem v ČR podstoupilo roboticky výkon více než 4 300 pacientů. České nemocnice mají v současnosti 9 robotů da Vinci v celkem 7 centrech robotické chirurgie. Operační roboti jsou instalováni již ve 46 zemích světa, celkově se jich používá 1 752, z toho 316 v Evropě. Da Vinci chirurgie znamená především minimálně invazivní chirurgickou metodu a díky svým mnoha výhodám operace probíhá s maximální efektivitou, díky čemuž se může pacient dříve vrátit do plnohodnotného života.


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 7

2011 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#