#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel doc. MUDr. Ladislav Krušina, CSc.


Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2008, roč. 87, č. 7, s. 388.
Kategorie: Monotematický speciál - Původní práce

Se zármutkem přijalo osazenstvo I. chirurgické kliniky zprávu, že ve večerních hodinách 30. července zemřel doc. MUDr. Krušina, letitý pracovník I. a II. chirurgické kliniky l. LF UK a VFN v Praze.

MUDr. Krušina se narodil 22. ledna 1934 ve Vítějevsi v okrese Svitavy. Po přestěhování s rodiči do Prahy navštěvoval Vančurovo gymnázium na Smíchově, které maturitní zkouškou ukončil v roce 1952. Dále pak studoval na Fakultě všeobecného lékařství UK v Praze a promoval na stejné fakultě v roce 1958. Po promoci nastoupil na umístěnku na chirurgické oddělení v Ústí nad Orlicí u prim. MUDr. Helmutha. Jeho snem bylo pokračovat ve velké chirurgii. Za tou se vypravil znovu do Prahy na I. chirurgickou kliniku. Protože nebylo volné místo, nastoupil po boku doc. Hodera jako anesteziolog. Přesto na lůžka I. chirurgické kliniky docházel, aby neztrácel s chirurgií kontakt. To mu umožnilo, aby v roce 1961 složil atestaci z chirurgie I. stupně a v roce 1968 specializační atestaci II. stupně. To již jako řádný sekundář a posléze asistent od roku 1962 na stejné klinice, kterou v té době vedl prof. Pavrovský. Získával postupně erudici aktivní přítomností ve všech tehdy pěstovaných odborných týmech speciální chirurgie na klinice, přednášel a vedl výuku studentů. Byl tak vzdělaným všeobecným chirurgem. Vychoval generace lékařů a chirurgů. Věnoval se především břišní chirurgii a tou se zabýval po celou dobu aktivní klinické práce. Na klinice se zúčastňoval experimentálních výkonů na zvířatech. V roce 1971 přešel s prof. Balašem po smrti prof. Lhotky na II. chirurgickou kliniku. Po roce 1975 byl ve funkci zástupce přednosty této kliniky. V roce 1988 obhájil kandidátskou dizertační práci a od roku 1990 byl jmenován docentem pro obor chirurgie. Jeho oborem byla gastroenterochirurgie, chirurgie žlučových cest a slinivky břišní. Po reorganizaci II. chirurgické kliniky se v roce 1994 vrátil zpět na I. chirurgickou kliniku a zde pracoval do odchodu do důchodu. I poté udržoval styk s kolektivem, pravidelně docházel na kliniku a zúčastňoval se vánočních vizit, pokud mu to zdravotní stav dovoloval.

Krom výuky studentů věnoval svůj život účasti na výzkumných úkolech klinik, publikoval na 100 odborných prací a přednášel na odborných sjezdech. Byl členem ČCHS, ECCP, IFSC, ICS, UEMS. Byl skromným všeobecně i odborně vzdělaným učitelem a rádcem, moudrým chirurgem vyhledávaným nemocnými i kolegy. Pracoval jsem po jeho boku od roku 1963, byl mi vždy dobrým učitelem i přítelem, on mě vítal jako fiškuse při mém prvním vstupu na I. chirurgickou kliniku. Vzpomínka bude uchována v srdcích a duších spolupracovníků i v dějinách české chirurgické veřejnosti. Čest jeho památce.

Rozloučení se konalo v Malé obřadní síni Strašnického krematoria 5. srpna 2008 ve 12 hodin.

Doc. MUDr. Jan Šváb, CSc.

přednosta I. chirurgické kliniky

1. LF UK a VFN v Praze

s kolektivem spolupracovníků


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 7

2008 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

KOST
Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Svět praktické medicíny 5/2023 (znalostní test z časopisu)

Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#