#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Purkyňova cena za rok 2021 byla udělena prof. MUDr. Eduardu Zvěřinovi, DrSc.


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2021; 101(3): 128

Letošní Purkyňova cena byla většinou hlasů předsednictva udělena prof. MUDr. Eduardovi Zvěřinovi, DrSc., FCMA. Významný neurochirurg byl navržen na toto ocenění již několikrát. Letos to bylo na návrh České společnosti pro neurovědy a České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP.

Cena byla slavnostně předána dne 16. června 2021 v Saturnově sále na zámku v Libochovicích v rámci již 63. Purkyňova dne. Cestou do Libochovic se předsednictvo tradičně zastavilo u hrobu prof. Jaroslava Blahoše v Roudnici nad Labem.

Při příchodu hostů na zámek zahrálo Lovecké trio Praha. Mezi přednáškami hrál klavírista Matyáš Novák skladby Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena a Ference Liszta.

Zazněly celkem 4 přednášky dokumentující doživotní dílo oceněného: Prof. Zvěřina – zakladatel výzkumu a klinické neurofyziologie v neurochirurgii (MUDr. Jiří Paleček, CSc., prof. MUDr. Josef Syka, DrSc.), Prof. Zvěřina – 37 let budování neurochirurgické kliniky LF a ÚVN (prof. MUDr. David Netuka, Ph.D.), Prof. Zvěřina – zakladatel mikroneurochirurgie u nás (prof. MUDr. Pavel Haninec, CSc.), Prof. Zvěřina – ORL, chirurgie hlavy a krku a lební baze (prof. MUDr. Jan Plzák, Ph.D., prof. MUDr. Jan Betka, DrSc.). Tyto přednášky dokumentovaly celoživotní úspěšnou činnost významného českého neurochirurga světového významu.

Na závěr zaznělo poděkování oceněného, který připomněl mimo jiné svou činnost, kdy se jako nově zvolený místopředseda České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně významně podílel na obnově společnosti po roce 1989. Tyto vzpomínky nyní recentně připravil pro Časopis lékařů českých. Část slavnostního ceremoniálu natočila Česká televize pro pořad Historie.cs a kompletní záznam je i na stránkách společnosti www.cls.cz. Významnou akci dokumentujeme několika fotografiemi a ještě jednou blahopřejeme. Jméno oceněného již je doplněno na desce se soupisem nositelů Ceny JEP v předsálí velkého sálu Lékařského domu.

prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc.

předseda České lékařské společnosti J. E. Purkyně






Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 3

2021 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#