#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Moderní biologická léčba je pro řadu onkologických pacientů nedostupná


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2011; 91(1): 58-59
Kategorie: Aktuality/zprávy/recenze

PRAHA: V Česku žije téměř 430 000 lidí, kteří měli nebo mají rakovinu. V současné době se k léčbě některých indikací onkologických onemocnění úspěšně využívá tzv. biologická léčba. Jde o špičkovou moderní metodu, která přináší lepší léčebné výsledky a je i šetrnější pro pacienta. Její využívání je ale v Česku omezováno novým systémem úhrady péče zdravotními pojišťovnami. A to i přesto, že se daří výrazně snižovat ceny mnoha biologických léků.

Biologická léčba je vysoce moderní léčba, která se někdy nazývá také cílená léčba, protože k jejím největším přednostem patří, že působí pouze na buňky spojené s nádorovým onemocněním a normální buňky nezasahuje. Je tedy nejen velmi účinná, ale také šetrná pro pacienty.

Tento velmi moderní způsob biologické léčby je ovšem poměrně nákladný. Lékaři nemohou na biologickou léčbu nasadit všechny vhodné pacienty, protože jsou nově nuceni k úsporným opatřením. Dříve zdravotní pojišťovny hradily přímo léčbu každého pacienta – takzvaně „na jeho konto“. Léčba se tedy neomezovala na nějaké statistické číslo nebo průměrný počet nemocných, ale reagovala přímo na potřeby nemocného.

Tento systém se ale oproti předcházejícím letům bohužel změnil. Nově musí docházet k výběru pacientů, kteří mohou potřebnou biologickou léčbu dostat. Lékaři se proti takovémuto postupu samozřejmě bouří. Na potíže s poskytováním lékařské péče onkologickým pacientům upozornila již v listopadu Česká onkologická společnost ČLS JEP.

Ceny biologických léků se za poslední dva roky snižují. Logické by tedy bylo očekávání, že pacientů kteří budou moci nové léčby využít, bude více.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), ceny některých onkologických léků dokonce prudce klesají. Díky novým legislativním pravidlům, vstupu nových léků na trh, přehodnocení maximálních cen od výrobce a revizím výše ceny úhrad, které provádí Státní ústav pro kontrolu léčiv, bylo dosaženo značných úspor v úhradách léků. Celkově se předpokládá roční úspora na z pravomocně rozhodnutých správních řízeních přehodnocením maximálních cen výrobce 2,8 miliard korun a 4,4 miliard korun u revize úhrad léků.

Celý proces je ale časově velmi náročný. Zdravotní pojišťovny jej navíc dlouhodobě blokují podáním odvolání. Důvodem odvolání je snaha oddálit výsledek revize úhrad. Řízení, která přinášejí úspory z veřejného zdravotního pojištění se tedy mnohdy na několik měsíců odkládají. A pacienti, kteří potřebují svoji léčbu, mohou jen čekat.

* * *

Na stejný problém, totiž že biologická léčba se nedostává na všechny indikace k terapii karcinomu tlustého střeva a konečníku jako metoda první volby a která je účinná i v léčbě rakoviny prsu, plic a ledvin, upozorňuje i přednosta Kliniky komplexní onkologické péče Masarykova onkologického ústavu v Brně prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.:

„Specialitou ČR je, že ještě musí existovat tzv. úhradový dodatek s pojišťovnami, aby přípravek v dané indikaci skutečně hradily, a to nad úroveň stanoveného dosavadního paušálu. To je velmi důležité, poněvadž plátci tvrdí, že úhrada je možná, ale v rámci daného paušálu. To ovšem není reálné, poněvadž paušál pro současnost se tvoří na základě potřeby z minulosti, kdy ovšem přípravek nebyl k dispozici. Nejedná se o malé částky, proto je zdravotnické zařízení musí dostat navíc, aby mohlo lék vůbec používat. Od března letošního roku nedošlo ze strany plátců, tedy správy VZP, k dohodě se zdravotnickými zařízeními, a tím pádem se přípravky používají v uvedených indikacích omezeně, mnohdy jen u pacientů tzv. malých pojišťoven.“

V současné době neexistuje jednoduché řešení, které by umožnilo poskytnout tuto nákladnou léčbu všem, kteří by ji potřebovali.

„Je nutné okamžitě podepsat úhradové dodatky VZP, ostatní pojišťovny většinou souhlasí. To bude dostatečný signál pro nemocnice, které nebudou provádět restriktivní opatření,“ dodal prof. Vyzula.

Poněkud paradoxně proto působí v této souvislosti skutečnost, že pojišťovna proplácí všem nemocným veškeré náklady na dopravu spojené s lázeňskou léčbou, ačkoliv tato léčba nemá v onkologických indikacích vliv na prognózu nemocného, pojišťovna ji proplácí.

Vedoucí Komplexního onkologického centra Fakultní nemocnice Olomouc prof. MUDr. Bohuslav Melichar, PhD. celou situaci doplnil konstatováním:

„Biologickou léčbu si z vlastních zdrojů není schopen uhradit prakticky nikdo a přitom prokazatelně prodlužuje přežití. Dokonce například u časnějších stadií karcinomu prsu zachraňuje život.“

Prof. MUDr. Bohuslav Melichar, PhD.
přednosta onkologické kliniky
Fakultní nemocnice Olomouc
I. P. Pavlova 6
Tel. +420 588 444 488
Fax +420 588 442 522
E-mail: bohuslav.melichar@fnol.cz, www.fnol.cz


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé
Článek JUBILEA

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 1

2011 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#