#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zánět středního ucha u dětí


Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2009; 89(1): 55
Kategorie: Aktuality/zprávy/recenze

Praha: V období, kdy teplota klesá hluboko pod bod mrazu, sice zpravidla nedochází ve velkém k epidemiím chřipek, zato se v této době projevují nemoci spojené s prochladnutím. I obyčejná rýma se může rychle změnit ve vleklé nepříjemné onemocnění.

Bolest uší je nepříjemná záležitost. Zánět středního ucha je asi nejčastější nemoc, která nás v této souvislosti napadne.

Akutní zánět středouší je častým onemocněním hlavně u dětí ve věku od 3 měsíců až do 8 let. Jeho výskyt je často v dětství spojen především se zvětšenou nosní mandlí,“ řekla MUDr. Maja Stříteská, která dlouhodobě spolupracuje s portálem lekari-online.cz. „Podstatou nemoci je nesprávná funkce Eustachovy tuby, která špatně ventiluje středouší. Tím dochází k podtlaku ve středouší, při zánětlivém procesu v nosohltanu tak může dojít k přenesení infekce z nosohltanu směrem do středouší a vzniká tak virový či bakteriální zánět středouší.“

Jak této nemoci předcházet?

MUDr. Maja Stříteská z portálu lekari-online.cz doporučuje dbát především na to, aby děti byly v tomto počasí funkčně teple oblečeny, zapomínat bychom určitě neměli především na čepici a šálu volně přes ústa, aby dítě nevdechovalo zbytečně mrazivý vzduch. Doma zvlhčovat vzduch, nepřetápět, při rýmě na noc polohovat postýlku, ale nejdůležitější je učit dítě správně smrkat, či ihned při rýmě odsávat z nosíku.

Klinický obraz

Typický průběh je, že po několika málo dnech rýmy (někdy hned s nástupem rýmy), zhoršeného dýchání nosem, teploty a neprospívání, začne dítě bolet ucho. U zcela malých dětí, které ještě neumějí své bolesti popsat, patří k varovným signálům to, že je dítě neklidné, plačtivé, tahá si za ouško, lehá si na ně, v noci nespí a pláče. Většinou se bolest stupňuje během dne spolu s teplotou a večer dosahuje maxima,“ popisuje onemocnění MUDr. Stříteská. „Často rodiče musí v noci s dítětem na pohotovost, kde dítěti mohou bubínek propíchnout, aby sekrece ze středouší odtékala.

Hlavním úkolem a cílem léčby je obnovit ventilaci středouší, tedy v podstatě rázná léčba rýmy či zahlenění horních cest dýchacích obecně. Léčba závisí na pokročilosti zánětu.

Pokud přijdou rodiče s dítětem ve fázi počínajícího zánětu středouší, kdy je zatím bubínek vpáčený (ale už často velmi bolestivý), dostane dítě zatím jen nosní kapky a analgetické kapky do ouška, eventuelně mukolytika,“ upozornila MUDr. Stříteská.

Nosní kapky typu Olynth, Nasivin se snaží sliznici zanemizovat (oplasknout), a tím dosáhnout volnosti ústí ET. Mnohdy se pouze touto léčbou a smrkáním, či odsáváním z nosu zabrání rozvoji středoušního zánětu.

Pokud je už bubínek zanícený a vyklenutý, provede se většinou paracenteza (propíchnutí bubínku) a sekrece se odebere na bakteriologickou kultivaci. Dítě dostane opět nosní kapky, dle vytékající sekrece také antibiotika, nebo se dle stavu dítěte může počkat až do výsledku výtěru,“ dodala MUDr. Maja Stříteská.

Kontroly se naplánují dle nálezu na bubínku. Důležité jsou ještě i další kontroly po akutním středoušním zánětu až do doby, než je středouší opět vzdušné, bez sekrece, což může trvat i měsíce.

Anatomie ucha

Pro správnou funkci středouší a správnou polohu bubínku je nezbytné neustálé vyrovnávání tlaku vzduchu ve středouší oproti tlaku vzduchu v okolí. To se děje prostřednictvím Eustachovy tuby. Tato trubička je většinu doby „splasklá“ a otevírá se pomocí svalů hltanu při každém polknutí či zívnutí (to se v průběhu dne děje několikrát každou hodinu).

Akutní středoušní zánět vzniká na podkladě nefunkčnosti ventilační funkce Eustachovy tuby. K tomu dochází při rýmě, při zvětšené nosní mandli, zánětu vedlejších dutin nosních apod. Ústí ET v nosohltanu je totiž i při banální rýmě „ucpáno“ nateklou sliznicí, stejně jako může být překryto zvětšenou nosní mandlí (u dětí je navíc často mandle pokryta hlenem) a nemůže tedy během dne správně vyrovnávat tlak ve středouší. V takto „uzavřeném“ středouší se začne vyčerpávat vzduch (konzumují ho i buňky sliznice středouší) a vzniká tak podtlak. Pohledem na bubínek v tuto chvíli zjistíme vpáčený bubínek (jedná se o katar Eustachovy tuby - tedy předpokládá se její otok, uzávěr, nefunkčnost). Podtlak dráždí sliznici středouší k tvorbě tekutiny. Navíc v prostředí podtlaku, pokud se ET podaří se otevřít, dojde k rychlé snaze o nasátí vzduchu z nosohltanu, pokud je tam však zánětlivá sekrece při rýmě, může dojít k jejímu „nasátí“ do středouší spolu s infekčním agens (tedy virem nebo bakterií). Tak vzniká vlastní virový či bakteriální zánět středouší (tedy Otitis media acuta virosa či purulenta). Pohledem na bubínek v této fázi lze zjistit zarudlý bubínek, pomalu se vyklenujicí až zcela vyklenutý. Postupně drážděním i virem či bakterií dochází ke stále většímu hromadění zánětlivé sekrece, bubínek se stále více vyklenuje a zeslabuje tlakem středoušní sekrece a při kritickém tlaku ve středouší může dojít k jeho samovolnému protržení a uvolnění odtoku sekrece do zvukovodu (spontánní perforace bubínku).

Zánětlivě změněné nejsou jen sliznice středouší, ale i sliznice sklípků spánkové kosti (tedy sklípky kosti za uchem – vzniká vždy i tzv. mastoiditida – ta při nekomplikovaném průběhu odeznívá spolu se středoušním zánětem). Tyto sklípky za uchem mají také blízký kontakt k mozkovým plenám.

Sklípky se můžou zduřelou sliznicí a hustou zánětlivou sekrecí ucpat a vznikají pak různé komplikace středoušního zánětu,“ uzavřela Stříteská.

Tlakem středoušního patologického obsahu také může docházet ke dráždění vnitřního ucha (při neléčeném středoušním zánětu se tak infekce může přenést i na vnitřní ucho a vzniká tzv. labyrintitida), dítě pak může mít i závratě, zvrací, apod.

O společnosti lekari-online.cz

Internetový portál lekari-online.cz je provozovaný společností LékařiOnline.CZ, s.r.o. Jedná se o nový internetový projekt zaměřený na zdravotnictví a zdravotní péči, který byl spuštěn v roce 2008 na základě pozitivních zkušeností s portálem plasticka-chirurgie.info. Jeho cílem je pomoci pacientům, kteří řeší zdravotní problémy, nalézt vhodného lékaře a odpovědi na dotazy z oblasti zdravotnictví. Přibližuje odborné souvislosti jednotlivých výkonů formou srozumitelnou i pro laickou veřejnost.

Tento portál patří mezi největší projekty tohoto druhu ve střední Evropě, má sedm jazykových mutací, z toho šest je zaměřeno na zdravotní turistiku. Návštěvnost portálu se pohybuje kolem 150 tisíc unikátních návštěvníků měsíčně.

Zajímavě působí i fakt, že zhruba 50 procent návštěvníků jsou cizinci. Za internetovým projektem LekařiOnline.CZ stojí výhradně český kapitál a na jeho chodu se podílejí stále oba zakladatelé.

Zánět středního ucha – jedno z nejčastějších dětských onemocnění v této roční době.


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 1

2009 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#