#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nekonvenční medicínaz pohledu praktických lékařů


Un-conventional Medicine from the Aspect of the General Practitioners

The article deals with the problemof un-conventional medicine from the aspect of GPs. Interestin un-conventional medicine on the part of patients was documented in the whole western worldduring the eighties and nineties and can be conceived as a social phenomenon which is closelyassociated with technologization and rationalization of medicine, as well as with the changedmorbidity and pandemic of chronic diseases with a mass incidence. The paper presents resultsof original research implemented in a representative group ofGPsin the Czech Republic, focusedon mapping of attitudes to an views of GPs on un-conventional medicine. The answers indicatethat the problem of un-conventional medicine is encountered in the practice of the GP ina relatively great extent. The greatest interest on the part of doctors is in acupuncture andhomeopathy, frequently based on their own therapeutic experience with the given trend and/orsupported by postgraduate training. The attitudes and views were very little differentiated withregard to sociodemographic and sociogeographic characteristics.

Key words:
un-conventional medicine - acupuncture - homeopathy - traditional medicine -general practitioner - placebo effect - public health insurance.


Autoři: E. Křížová
Působiště autorů: Ústav lékařské etiky 3. LF UK, Praha, přednosta doc. MUDr. J. Šimek, CSc.
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2002; (7): 425-429
Kategorie: Články

Souhrn

Článek se zabývá problematikou nekonvenční medicíny z pohledu praktických lékařů. Zájem onekonvenční medicínu na straně pacientů, který byl dokumentován v celém západním světěv průběhu 80. a 90. let, je možné chápat jako sociální fenomén, který bezprostředně souvisís technologizací a racionalizací moderní medicíny, stejně jako s proměnou nemocnosti a pandemiíchronických civilizačních chorob. Článek přináší výsledky původního výzkumu, realizovanéhona reprezentativním souboru praktických lékařů České republiky a zaměřeného na zmapovánípostojů a názorů praktických lékařů vůči nekonvenční medicíně. Odpovědi ukazují, že problémnekonvenčnímedicíny se v praxi praktického lékaře vyskytuje v poměrně rozsáhlé míře. Z námisledovaných směrů lékaři nejspíše tolerovali akupunkturu a bylinnou léčbu, nejvíce se všakvzdělávali v homeopatii. Jejich postoj se často opíral o vlastní léčebnou zkušenost s danýmsměrem a/nebo byl podpořen postgraduálním vzděláním. Velice málo byly postoje a názorydiferencovány podle sociodemografických nebo sociogeografických znaků.

Klíčová slova:
nekonvenční medicína - akupunktura - homeopatie - léčitelství - praktický lékař- placebo efekt - veřejné zdravotní pojištění

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař


2002 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#