#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Prakt Gyn 2015; 19(3): 147
Kategorie: Editorial

Vážení čtenáři a přátelé našeho společného časopisu,

vítám Vás na stránkách letošního třetího čísla, které tradičně přináší články z gynekologie i porodnictví, ale i rozhovory či recenze literatury.

Laura tentokráte vyzpovídala kolegu Radima Uzla, kterého mám tu čest již skoro 20 let, před kterými jsme se spolu potkali při práci ve Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu, označovat za přítele. Radim oslavil letos na jaře 75. narozeniny, ale věk nijak nezměnil, jen rozhojnil jeho skoro encyklopedické znalosti a obdivuhodný smysl pro humor. Vzhledem k jeho sexuologické praxi přináším jako svůj symbolický dárek k narozeninám, byť trochu opožděný, první dva zdánlivě rozporuplné citáty tohoto editorialu: „Sex slouží člověku pro útěchu, když v sobě nemá dost lásky“ a „Ať neumřeš bez toho, že bys okusil, co je to za nádheru píchat s láskou“ z novely fenomenálního Gabriela Garcíi Márqueze Na paměť mým smutným courám.

A protože Vy, naši čtenáři, logicky musíte mít přednost, tak pro Vás mám citát z poslední u nás vydané opět lehce depresivní knihy skvělého Haruki Murakamiho Bezbarvý Cukuru Tazaki: „V našich životech se najde leccos, co je až příliš komplikované na vysvětlení, i kdyby to mělo být, jakým chce jazykem. A zdaleka tu nejde jen o vysvětlování jiným lidem. Ono je to přespříliš komplikované i na to, aby to vysvětlil i jen sobě samému. Pokud se o to bude pokoušet násilím, bude to mít za následek jen to, že nakonec vysloví nějakou lež.“

Stejně jako loni jsem Vám také přivezl citát z prázdnin. Tentokráte není daleko, když stoupáte z překrásné krajiny Třeboňska do Novohradských hor, projedete nejprve kolem právě letos 300 let starého poutního kostela v Dobré Vodě, abyste přijeli do kdysi lázeňského městečka Hojná Voda, nebo chcete-li přes Brünnl do Heilbrunnu, a právě křivdy, které přinesl historický vývoj této části Vitorazska střídavě různým skupinám jeho obyvatel a které smetly mnohé vesničky výše v těchto horách, vedl cech zvoníků z Horní Stropnice ke vztyčení brány s meditačním zvonem, na kterém stojí nápis, kterým Vám přeji krásné sluneční podzimní dny:

Obrať svou tvář ke slunci a všechny Tvé stíny zůstanou za Tebou.


Váš



Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Praktická gynekologie

Číslo 3

2015 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#