#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Laura Janáčková. Život je boj. Praktický průvodce rakovinou pro nemocné a jejich blízké.


Vyšlo v časopise: Prakt Gyn 2014; 18(2): 158
Kategorie: Z odborné literatury: Recenze

Grifart: Brno 2014. 288s. ISBN 978–80–905337-4-5

Na knižní trh přichází v roce 2014 publikace doc. Laury Janáčkové, přední české odbornice na problematiku psychoonkologie, somatopsychiky a psychologického zvládání bolesti.


Publikace je určena především onkologickým pacientům a jejich blízkým, kteří je v nemoci provázejí, ale jistě bude cenným zdrojem informací a pomocníkem i pro zdravotníky, kteří mají takto nemocné v péči nebo se na ně o radu obracejí blízcí nemocných.

Pro tento cíl byly velmi šťastně zvoleny formát i grafika. Formát knihy je čtvercový, obvyklý u beletrie, grafická úprava evokuje comics, ilustrace mají charakter skic a typograficky jsou případně rozlišeny texty s různým obsahem a posláním. Kniha je tvořena spíše než kapitolami tematickými okruhy, které odpovídají postupu seznamování se a vyrovnávání se pacienta s nemocí počínaje filozoficky laděným úvodem Život je boj, a kdo bojuje, zvítězí – Pomóc! Mám rakovinu – Nádorové onemocnění – seznamte se – Samota neléčí – Hledání viníka – Strach – Hledání zázračné léčby – V zrcadle nevidím svou tvář – Láska a sex – Hledání smyslu nemoci – Remise – Když nemoc neodchází, smutek přichází – Smíření – Štěstí se neprožívá, na štěstí se vzpomíná. Kniha přináší srozumitelné vysvětlení lékařské problematiky, návod a doporučení pro zvládání stavů a situací, duchovní úhel pohledu opřený o úryvky z duchovní literatury různých náboženství i o kulturně-duchovní dědictví různých etnických kultur. Kniha skýtá čtenáři při probírané problematice možnost interaktivní reflexe zapsáním svých pocitů, dojmů, hodnocení i cílů na strany „zápisníku“.

Kniha je nesporně významným příspěvkem ke stabilizování psychiky pacientů i jejich blízkých, a tak k zajištění lepší adherence pacientů k léčbě. Pomáhá i zdravotníkům v tom, co by chtěli nemocným poskytnout, ale namnoze se jim k tomu nedostává čas.

Nejvýmluvněji o významu knihy vypovídají její hodnocení, jak je napsali dva naši přední lékaři, kteří byli a jsou s tímto problémem konfrontováni dnes a denně.

„V okonlogii pracuji téměř třicet let. Za tu dobu jsem potkal stovky pacientů, kteří byli zoufalí ze svého vážného onemocnění. Většina z nich však chtěla bojovat s nepřízní osudu a potřebovala radu, jak na to. Psychika je velmi mocná a kniha, kterou máte v rukou, ukazuje jak se orientovat ve složitých cestách duše. Dlouholeté zkušenosti autorky knihy z oblasti psychoonkologie jsou jasnou, jednoduchou formou zúročeny v textu knihy. Čtenář tak získá nejen informace o chování lidské psychiky, ale zároveň návod jak se vyhnout nebezpečným reakcím, jak je překonat, jak je akceptovat. Je to dosud nejlepší publikace, která na toto náročné téma u nás vznikla a která může pomoci nejen pacientům, ale i jejich příbuzným, protože i oni jsou překvapeni, bojí se a nevědí, jak dál. Tato kniha jim pomůže.“ (prof. MUDr. Rostislav Vyzula, CSc.)

„Nikdy nepotřebujeme informace a rady naléhavěji než v situaci, kdy se cítíme být ohroženi zhoubným nádorovým onemocněním. Od lékařů jich často dostáváme málo. V této knize je jasně a přehledně vysvětleno vše, co máme očekávat a jak žít. Připojené názory pacientů jsou ilustrující, pravdivé a poučné.“ (prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc.)

Doručeno do redakce dne 18. 5. 2014

PhDr. Boris Skalka

boris.skalka@fa-ma.cz

redakce časopisu Praktická gynekologie

www.praktickagynekologie.cz


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Praktická gynekologie

Číslo 2

2014 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#