Asthma bronchiale jako symptom potravinové alergie


Asthma Bronchiale as a Symptom of Food Allergy

Asthma bronchiale can be one of the symptoms of food allergy. If the patient gets into contact with a food which causesdifficulties in his occupation and if this food is the cause of asthma, occupational asthma bronchiale is involved. Of all cases ofasthma occupational accounts for 2–20% cases. Noxious substances which cause occupational asthma are described in theliterature and their number is as high as ca 250. The most frequent harmful substance causing occupational asthma is flour,therefore bakers and confectioners are most frequently affected. In a submitted case-report the authors describe the procedure usedfor assessment of the diagnosis and its importance for clinicians. The greatest benefit of the diagnosis of occupational asthma is thepossibility to use restriction of the noxious substance within the framework of therapy. The patient’s condition thus improveswithout long-term medication.

Key words:
food allergy, causes of occupational asthma, causal noxious substances, assessment of diagnosis, therapeutic application


Autoři: P. Turčáni ;  J. Jančíková ;  J. Skřičková
Působiště autorů: Klinika nemocí plicních a tuberkulózy LF MU a FN Brno, přednostka doc. MUDr. J. Skřičková, CSc.
Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., , 2003, No. 1, s. 23-25.
Kategorie: Články

Souhrn

Asthma bronchiale může být jedním ze symptomů potravinové alergie. Přichází-li nemocný do kontaktu s potravinou, která u nějvyvolává potíže v rámci zaměstnání, a je-li tato potravina příčinou astmatu, jedná se o profesionální asthma bronchiale. Ze všechonemocnění astmatem je profesionální astma zastoupeno asi 2–20 % případů. V literatuře popsané noxy, které jsou jeho příčinou,dosahují počtu asi 250. Nejčastější noxou způsobující profesionální asthma bronchiale je mouka, proto onemocněním nejvíce trpípekaři a cukráři. V kazuistice popisujeme náš postup při stanovení diagnózy a její význam pro nás jako kliniky. Největším přínosemdiagnózy profesionálního astmatu je totiž možnost terapeuticky využít omezení vyvolávající noxy. Stav nemocného se tak zlepšujei bez navýšení dlouhodobě užívané medikace.

Klíčová slova:
potravinová alergie, příčiny profesionálního astmatu, vyvolávající noxy, stanovení diagnózy, terapeutické využití

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství


2003 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Diabetická neuropatie a její léčba
nový kurz
Autoři: MUDr. Michal Dubský, Ph.D.

Mnohočetný myelom: Úvodní léčba netransplantovatelných pacientů
Autoři:

Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Hypersenzitivita dentinu jako příznak poškození tvrdých zubních tkání
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, Ph.D.

Cesta pacienta s CHOPN
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se