#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Specifické rysy posuzování přenosných a parazitárních nemocí z povolání Hrnčíř E.,


Specific Features in Evaluation of Contagious and Parasitic Occupational Diseases

When evaluating and assessing infectious and parasitic occupational diseases we encounter some special features. In particular the following specific features are involved:1. Assessment and notification of these diseases usually takes place at a time When these diseases no longer persist.2. A certain infectious or parasitic disease can be recorded and notified as an occupational disease several times consecutively. 3. It is no rational value to assess how long before detection of the occupational disease the pacient was exposed to the risk, i. e. the action of the infectious agent.4. Infectious and parasitic diseases as a rule do not lead to transfer of the workers from the work he performed so far. 5. The majority of diseases is cured completely.6. The predominating part of patients is not entitled to damages for lost wages after termination of sick leave. 7. Enlistment of some diseases finto a certain category of occupational diseases is not necessarily unequivocal.8. It is verv difficult to define more accurately the risk that the worker while doing a certain occupation will contract an infectious or parasitic disease.9. Under conditions of the present legislativn fit cannot be rnled out that the number of infectious and parasitic diseases accepted as occupational diseases will increase many times even if the frequency of these diseases in the population does not change significantly.10. In these diseases fit does not make sepse to use the term risk of occupational disease.

Key words:


Autoři: M. Kneidlová
Působiště autorů: Klinika nemocí z povolání Univerzity Karlovy v Praze, 3. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice Královské trnohrady přednosta doc. MUDr. Evžen Hrnčíř CSc.
Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., , 2002, No. 2, s. 87-89.
Kategorie: Články

Souhrn

Při posuzování a uznávání přenosných a parazitárních nemocí z povolání se setkáváme s řadou zvláštností. Jedná se zejména o následující specifické rysy:1. Posuzování a hlášení těchto nemocí se většinou děje v době, kdy již tyto nemoci netrvají.2. Určité přenosné či parazitární onemocnění může být u jednoho pacienta uznáno a ohlášeno jako nemoc z povolání mnohokrát po sobě.3. Nemá žádný racionální význam stanovovat, jak dlouho byl pacient před zjištěním nemoci z povolání exponován příslušnému pracovnímu riziku, tj. působení infekčního činitele.4. Přenosné a parazitární nemoci zpravidla nevedou k vyřazení pracovníka z jeho dosavadní práce. 5. Většina nemocí se beze zbytku vyléčí.6. U převažující části případů nevzniká nárok na náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti. 7. Zařazení některých nemocí do určité položky seznamu nemocí z povolání nemusí být jednoznačné.8. Je velmi nesnadné přesněji stanovit míru rizika, že pracovník při výkonu určité profese onemocní přenosnou nebo parazitární nemocí.9. Při současné legislativě nelze vyloučit, že se počet přenosných a parazitárních onemocnění uznaných za nemoci z povolání mnohonásobně zvýší, aniž by se významně změnila četnost těchto nemocí v populaci.10. V případě těchto onemocnění zřejmě nemá smysl používat pojem ohrožení nemocí z povolání

Klíčová slova:
přenosné a parazitární nemoci, nemoci z povolání, uznávání nemocí z povolání

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství


2002 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#