#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ohrožení nemocí z povolání - lékařské a právní otazníky


Risk of Occupational Diseases - Medical and Legal Problems

The term risk of occupational disease is used in labour law instructions but it is not accurately defined. The government has not yet issued instrnctions defining which deviations from the normal health status represent a risk of occupational disease. ~th issuing a certificate on risk of occupational disease some important duties of the employer and benefits of the employee are associated. The latter include in particular that the employee is entitled to supplementary payment to the sum of the mean wage if the employee was transferred to different work on account of the risk of occupational disease, practically for the whole period of his subsequent active working life. The condition where from accepting the risk of occupational disease ensue important duties of employees and privileges of employees - while there is no uniform and nation-wide mandatory method for defining the risk of occupational disease - is not consistent with the principles of a legal state. There is the danger that there will be comparable health statuses which will be classified by one institution as a risk of occupational disease and not by another. This leads to legal u which will be classified by one institution as a risk of occupational disease and not by another. This leads to legal uncertainty of employees working under conditions where there is a risk of occupational disease.The complexity of the situation is demonstrated on the tase of a pacient who was transferred from work in a noisy environment on account of impaired hearing caused by noise nevertheless the hearing defect was however only of a very mild degree.

Key words:
risk of occupational disease, impaired hearing caused by noise, damages


Autoři: E. Hrnčíř 1;  M. Mikyska 2
Působiště autorů: IKlinika nemocí z povolání Univerzity Karlovy v Praze, 3 LF, přednosta doc. MUDr. Evžen Hrnčíř CSc. 2JUDr. Martin Mikyska, advokát se sídlem v Praze a na Malé Skále
Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., , 2002, No. 2, s. 95-99.
Kategorie: Články

Souhrn

Pojem ohrožení nemocí z povolání je použitý v pracovněprávních předpisech, aniž by byl přesně obsahově vymezen. Vláda dosud nevydala nařízení, kterým by stanovila, jaké odchylky od normálního zdravotního stavu jsou ohrožením nemocí z povolání. S vydáním posudku o existenci ohrožení nemocí z povolání jsou spojeny některé významné povinnosti zaměstnavatele a nároky zaměstnance. Jde zejména o nárok na doplatek do výše průměrného výdělku u zaměstnance převedeného na jinou práci pro ohrožení nemocí z povolání, a to prakticky po celou dobu jeho následujícího aktivního pracovního života. Stav, kdy z uznání ohrožení nemocí z povolání vyplývají významné povinnosti zaměstnavatelů a nároky zaměstnanců, aniž by existovala jednotná a celostátně stanovená závazná metodika pro posuzování a uznávání ohrožení nemocí z povolání, se neslučuje s principy právního státu. Hrozí totiž vznik případů, kdy srovnatelné zdravotní stavy zaměstnanců budou jedním zdravotnickým zařízením klasifikovány jako ohrožení nemocí z povolání a jiným nikoliv. Důsledkem toho je právní nejistota zaměstnanců pracujících v podmínkách, kde hrozí riziko vzniku nemocí z povolání.Složitost situace je dokumentována na případu pacienta, který byl vyřazen z práce v hlučném prostředí pro poruchu sluchu způsobenou hlukem, která však dosahovala jen velmi lehkého stupně.

Klíčová slova:
ohrožení nemocí z povolání, porucha sluchu způsobená hlukem, odškodnění

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství


2002 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#