Střevní propustnost v diagnostice celiakie dospělých a monitoraci dodržování bezlepkové diety u těchto pacientů


Permeability of the Gut in the Diagnosis of Coeliac Disease in Adults and Monitoringof Adherence to a Gluten-free Diet by these Patients

The author examined the gut permeability using the test with lactulose, mannitol and D-xylose in patientswith coeliac disease. The investigation comprised 30 patients with coeliac disease before they started a glutenfree diet. As control group served 30 patients without organic affliction of the digestive tract. Intestinalpermeability is significantly greater when using the indexes lactulose/mannitol and lactulose/D-xylose inpatients with untreated coeliac disease. In 23 patients the authors followed-up the value of intestinal permeability before the gluten-free diet and 2–6 months after adherence to the diet (checked by reduction ornormalization of antibodies against gliadin, and/or endomysin and reticulin). The value of gut permeabilityassessed by indexes lactulose/mannitol and lactulose/D-xylose declined significantly, however, they did notreach normal values. The test of intestinal permeability is a suitable supplement, a noninvasive test in thediagnosis of coeliac disease and monitoring of compliance of gluten-free diet.

Key words:
coeliac disease – gluten-free diet – intestinal permeability – lactulose – mannitol – D-xylose


Autoři: P. Kohout
Působiště autorů: Klinika gerontologická a metabolická, Fakultní nemocnice v Hradci Králové
Vyšlo v časopise: Pracov. Lék., , 2001, No. 1, s. 39-42.
Kategorie: Články

Souhrn

V naší studii jsme vyšetřovali střevní propustnost s použitím testu s laktulózou, mannitolem a D-xylózouu pacientů s celiakií. Do studie bylo zahrnuto 30 pacientů s celiakií před nastavením bezlepkové diety, jakokontrolní soubor sloužilo 30 pacientů bez organického postižení trávicího ústrojí. Střevní propustnost jestatisticky významně zvýšena při použití indexů laktulóza/mannitol i laktulóza/D-xylóza u pacientů s neléčenou celiakií. U 23 pacientů jsme sledovali hodnotu střevní propustnosti před nastavením bezlepkové dietya po 2-6 měsících jejího dodržování (kontrolováno snížením či normalizací hodnot protilátek proti gliadinu,a/nebo endomysiu a retikulinu). Hodnota střevní propustnosti měřená indexy laktulóza/mannitol i laktulóza/D-xylóza statisticky významně poklesla, nikoliv však k normálním hodnotám. Test střevní propustnosti jevhodným doplňkem, neinvazivním testem, při diagnostice celiakie a monitorování compliance k bezlepkovédietě.

Klíčová slova:
celiakie – bezlepková dieta – střevní propustnost – laktulóza – mannitol – D-xylóza

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Hygiena a epidemiologie Hyperbarická medicína Pracovní lékařství

Článek vyšel v časopise

Pracovní lékařství


2001 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Diabetická neuropatie a její léčba
nový kurz
Autoři: MUDr. Michal Dubský, Ph.D.

Mnohočetný myelom: Úvodní léčba netransplantovatelných pacientů
Autoři:

Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Hypersenzitivita dentinu jako příznak poškození tvrdých zubních tkání
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, Ph.D.

Cesta pacienta s CHOPN
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se