#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Návštěva světově významného pracoviště Gruppo Otologico v italském městě Piacenza


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 66, 2017, No. 3, pp. 165-166.
Kategorie: Zprávy z ORL společnosti

Piacenza, listopad 2016

Koncem loňského roku  jsem měla možnost navštívit světově významné pracoviště Gruppo Otologico v italském městě Piacenza. 

Zájem o stáž na této klinice je velký. Přihlásila jsem se na měsíční tzv. „observership“, jehož odsouhlasení nebylo problém obdržet vzhledem ke krátkému trvání stáže. Mimo této kratší stáže nabízí Gruppo Otologico také dlouhodobý vzdělávací program, tzv. „fellowship“, který trvá 6-12 měsíců, ale čekací doba na tento program může být i dva roky.  

Klinika Gruppo Otologico patří k předním evropským centrům zaměřeným na otochirurgii, implantologii a chirurgii lební baze. Na tomto pracovišti lze potkat lékaře z celého světa. Prof. Mario Sanna, zakladatel kliniky, je jedním z vedoucích světových odborníků na léčbu nádorových i nenádorových onemocnění v otologii a neurootologii. Na svém kontě má přes 3000 operací vestibulárního schwannomu a autorství řady publikací týkajících se klinické anatomie lební baze a taktiky chirurgické léčby nádorů lební spodiny. Zabývá se též problematikou chirurgické léčby hluchoty, především kochleárními a kmenovými implantáty. 

Během mého pobytu pořádala klinika 2 krátkodobé kurzy, kterých jsem se zúčastnila. Jednalo se o týdenní kurz nazvaný „Chirurgie lební baze“ a dvoudenní kurz „Kochleární implantáty “. 

První jmenovaný souhrnně představil diagnostiku i terapii nejčastěji se objevujících onemocnění spánkové kosti: vestibulární schwannom, paragangliom, nádory lícního nervu, petrózní cholesteatom, karcinom, obrovskobuněčný nádor, meningeom, chondrosarkom a chordom. V rámci každého výukového dne zde probíhaly komentované operace v přímém přenosu (live surgery), a to simultánně na dvou až třech sálech.

Druhý kurz se zaměřoval na tradiční i méně časté indikace pro kochleární implantaci. V návaznosti na teoretickou průpravu zde následovalo několik operací v přímém přenosu. Jednalo se o zákroky jednoduché, při nichž dochází k pouhému zavedení implantátu, nebo složitější, při nichž implantaci předcházela sanace chronického středoušního zánětu. V závěru kurzu nám byl firmou Oticon představen systém Ponto pro překlenutí těžké převodní nedoslýchavosti, který patří mezi tzv. BAHD (bone anchored hearing device). 

Houseova disekční laboratoř na klinice Gruppo Otologico.
Houseova disekční laboratoř na klinice Gruppo Otologico.

Mimo operační sály jsem asis­tovala i v běžném ambulantním provozu, nejčastěji v neurootlogické ambulanci paní doktorky A. L. Gianuzzi. U ní mě zaujal především diagnostický management pacientů, který efektivně zvládá s pomocí minimálního množství vyšetřovacích přístrojů během jedné návštěvy. Naprostou samozřejmostí je však kalorická zkouška pod kontrolou videonystagmických brýlí. Měla jsem též možnost přihlížet ambulantní práci pana profesora M. Sanny. Díky jeho znalostem a zkušenostem, ale i díky práci dalších dvou až tří mladších kolegů, kteří mu v jeho ambulanci asistují a pacienty „předvyšetří“, je jeho práce neuvěřitelně svižná. A to i přesto, že se nejedná o jednoduché případy.  S nadsázkou by se dalo říct - co pacient, to učebnicová rarita.

Gruppo Otologico se věnuje také postgraduální výuce. Ke konci roku 2016 spustila klinika vlastní e-learningový výukový portál. Klade si za cíl vysoce specializované vzdělávání otorinolaryngologů z celého světa. Zaměřuje se především na otologii, implantologii a chirurgii lební spodiny. Na jejich webových stránkách se dá velmi jednoduše zaregistrovat pomocí e-mailu a následně volně studovat komentované přednášky prof. M. Sanny či sestříhaná videa z jeho operací. Vzhledem k preciznímu zpracování témat (od anatomie po management pacientů) je tato výuková platforma vhodná nejen pro úzce specializované chirurgy lební spodiny, ale také pro všechny lékaře v předatestačním vzdělávání. Tento excelentní zdroj informaci je ke stažení na adrese:

http://www.gruppootologico.com/it/gurupcategs/1-corsi. Dlouhé chvíle pak lze účelně krátit odkrýváním tajemství spánkové kosti.

Stáž byla podpořena stipendiem Neuro - Euro Nadace Charty 77 - Konto BARIÉRY.

MUDr. Klára Procházková 

Klinika ORL a 3. LF UK a FNKV, Praha

e-mail: klara.prochazkova@gmail.com


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 3

2017 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#