#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

51. otologický den k 85. narozeninám prof. MUDr. Lubomíra Faltýnka, DrSc.


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 61, 2012, No. 1, pp. 67.
Kategorie: Zprávy ze sjezdů a konferencí

(Hradec Králové, 1. prosince 2011)

Ve Výukovém centru Lékařské fakulty Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) se konal 1. prosince loňského roku 51. otologický den, pořádaný Českou společností otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP. Seminář se nesl v duchu jubilea bývalého přednosty ORL kliniky v Hradci Králové prof. MUDr. Lubomíra Faltýnka, DrSc.

K životnímu jubileu prof. MUDr. Lubomíra Faltýnka, DrSc., gratulovali prof. Betka (předseda ORL společnosti), prof. Pudil (proděkan LF HK), prof. Prymula (ředitel FN HK) a dr. Fink (primátor HK). Bronzová medaile ČLS JEP a kytice byly v nepřítomnosti prof. Faltýnka, který se, bohužel, nemohl zúčastnit osobně, předány jeho manželce prim. Beranové.

Úvodní dopolední blok „Převodní ústrojí středního ucha“ který moderoval prof. Chrobok, zahájil dr. Mejzlík sdělením „Mechanické a fyzikální vlastnosti převodního ústrojí”, v nichž představil modelové vlastnosti středoušního komplexu na počítačovém modelu. Následně dr. Skřivan představil materiály používané k rekonstrukci řetězce středoušních kůstek, s důrazem na nové biokompatibilní materiály. Primář Navara zmínil komplikace osikuloplastik.

Hlavním sdělením byla zahraniční vyzvaná přednáška prof. Michaelse: „New Concepts in Otosclerosis Patology“. V následném bloku dr. Salač promluvil o diferenciální diagnostice převodních nebo kombinovaných poruch sluchu při normální otomikroskopii, dr. Vodička prezentoval současné zobrazovací metody u onemocnění ucha a dr. Světlík představil tzv. Smart piston se samoschopností tvarování. Následovaly prezentace o vztahu otosklerózy a prolaktinomu (dr. Gregová), operacích na jediném slyšícím uchu (prof. Pellant), usuře do kochley (dr.Valvoda) a možnostech sluchadel BAHA u jednostranné hluchoty (dr. Skřivan).

Následný odpolední kulatý stůl „Objektivní metody vyšetření sluchu a screening sluchu novorozenců“ (moderátor doc. Komínek) se vedl v duchu diskusí, jak optimálně nastavit fungování celoplošného screeningu sluchu novorozenců. Byly prezentovány práce z jednotlivých pracovišť (dr. Dršata – ORL Hradec Králové; doc. Dlouhá – Foniatrická klinika Praha; dr. Havlíková a dr. Kolářová – Ostrava; dr. Hložek – Olomouc, dr. Štefflová – České Budějovice; dr. Praisler – Pardubice; dr. Povová – Liberec). Nakonec doc. Kabelka seznámil auditorium se současnou a připravovanou legislativou screeningu sluchu v ČR. Hlavní novinkou je uzákonění screeningu sluchu v ČR, platné od r. 2012, pro něž však dosud chybí prováděcí předpisy. Byly schváleny kódy vyšetření screeningu sluchu.

V bloku varií a experimentálních prací zazněly přednášky z pokusů na zvířatech (Popelář, Novák, Bartošová, Pavlínková). Poslední přednáška prof. Syky o změnách v centrálním sluchovém systému, doprovázející presbyacusi, dokladuje, že i primární výzkum může mít v důsledku praktické aplikace.

51. otologický den, věnovaný jubileu prof. Faltýnka, proběhl v přátelském duchu a byl úspěšným setkáním odborníků a zdrojem nových informací.

MUDr. Jakub Dršata, Ph.D.

Klinika ORL a chirurgie hlavy a krku

LF UK a FN

Sokolská 581

500 05 Hradec Králové

e-mail: drsata@fnhk.cz


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 1

2012 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

KOST
Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Svět praktické medicíny 5/2023 (znalostní test z časopisu)

Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#