#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Recenze knih


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 57, 2008, No. 4, pp. 242.
Kategorie: Recenze knih

Wigand M. E. with collaboration of Iro H.: Endoscopic Surgery of the Paranasal Sinuses and Anterior Skull Base

Second edition, Georg Thieme Verlag, 2008.

V tomto roce se dostala na knižní trh již druhá cenná publikace týkající se endonazální chirurgie. Jejím hlavním autorem je profesor Wigand, jeden z průkopníků této metody a u nás dlouhodobě dobře známý, m.j. z četných přednášek.


Kniha je rozčleněna do kapitol zabývajících se anatomií, předoperační a pooperační diagnostikou, instrumentálním vybavením, anestezií, jednotlivými druhy operací, příčinami jejich komplikací, neúspěchů a reoperacemi. Další statě jsou speciálně zaměřeny na problematiku úrazů, malformací, nádorů a kombinací endonazálních a neurochirurgických přístupů u lézí v oblasti přední lebeční jámy. Je pochopitelně rozebrána tématika endonazální endoskopické a endonazální mikrochirurgie i CT navigací asistovaných operačních výkonů. V závěrečné části knihy autor uvádí svoje zkušenosti a výsledky získané během třiceti let. Knižní publikace má 223 stran, obsahuje 583 nejrůznějších vyobrazení, každá kapitola je bohatě doplněna citacemi.

Genden E. M., Varvares M. A.: Head and Neck Cancer An Evidence–Based Team Approach 

Thieme Medical Publishers, 2008.


Hlavní autoři se spolupracovníky připravili velmi pěknou a výstižnou knižní publikaci s onkologickou problematikou. Jednotlivé kapitoly se zabývají zhoubnými nádory ústní dutiny, orofaryngu, hypofaryngu, laryngu, štítné žlázy, slinných žláz, vedlejších nosních dutin a nosohltanu. Zvláštní stať je věnována kožním zhoubným nádorům s lokalizací na hlavě a krku, zejména malignímu melanoblastomu. Poučná je kapitola o diagnostických a léčebných postupech u metastáz bez znalosti primárního nádorového ložiska. Onkologická onemocnění jsou rozebírána zevrubně, včetně rekonstrukčních metod, radio– a chemoterapie, stereotaktické radioterapie i případné brachyterapie. Kniha má 217 stran, je vybavena množstvím hodnotných ilustrací a literárními citacemi. V dané tématice obsahuje nejnovější poznatky. Bude tudíž přínosem pro všechna pracoviště zabývající se léčením zhoubných nádorů hlavy a krku.

Došlo 20. 8. 2008 MUDr. Zdeněk Voldřich, DrSc.


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 4

2008 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#