#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

X. Ošetřovatelská péče a rehabilitace


Vyšlo v časopise: Klin Onkol 2021; 34(Supplementum 2): 44
Kategorie: X. OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE A REHABILITACE

X/ 73. PÉČE O DRÉNY V DENNÍ PRAXI

PRÁŠEK M., KŘÍSTEK J.

Oddělení radiologie, MOÚ Brno

Cíl: Cílem prezentace je seznámit s aktuální problematikou péče o drény a podrobněji ji vysvětlit, seznámit s technikou provádění jednotlivých výkonů, jejich indikacemi a možnými riziky, se zaměřením na praktické poznámky a zkušenosti s cílem zajistit co nejdelší možnou funkčnost a komfort pacienta a ukázat strategii používání drenáží v každodenní praxi s cílem dosáhnout co nejvyšší kvality života i při závažném onkologickém onemocnění. Metody: Problematika drénů všeobecně je velmi široké téma, prezentace se zaměří na péči o drény především u onkologických pacientů, kteří jsou indikováni k dlouhodobé drenáži. Budou postupně probrány všechny aktuálně prováděné drenáže u onkologických pacientů se zaměřením na techniku drenáží, materiál a především na péči o ně – konkrétně se jedná o nefrostomie, hrudní drenáže, drenáže ascitu, perkutánní drenáže žlučových cest. Okrajově bude zmíněna i péče o cévní katetry.

X/ 153. PRÁCE SESTRY NA INFEKČNÍ AMBULANCI V MOÚ

KŘENKOVÁ J.1, CIPROVÁ T.2

1Oddělení klinické onkologie, MOÚ Brno, 2Klinika komplexní onkologické péče LF MU a MOÚ Brno

Současná pandemie covidu-19 přináší nové situace a výzvy. Jelikož se jedná o vysoce infekční onemocnění, bylo nutné nastavit celou řadu nových postupů a bezpečnostních opatření, která vedou k minimalizaci přenosu nemoci na jiné pacienty a na zdravotnické pracovníky poskytující péči. Z těchto důvodů byla v dubnu 2020 zřízena specializovaná ambulance tzv. infekční ambulance pro onkologické pacienty, kteří vykazují známky možné infekce a mohli by být potenciálně rizikoví s ohledem na výskyt koronavirového onemocnění. Na tomto pracovišti probíhá diferenciální diagnostika k vyloučení nebo potvrzení covidu-19. Sdělení popisuje vznik a plánování provozu ambulance, dále informace o vhodných opatření k prevenci šíření nemoci, poukazuje na specifickou a různorodou práci sestry a na naši připravenost bez ohledu na počet ošetřených případů.

X/ 281. DIALOG JESSENIUS O.P.S. – EDUKACE PACIENTŮ, SESTER A VÝSLEDKY SPOLUPRÁCE SE SEKCÍ PODPŮRNÉ LÉČBY A PÉČE ČOS ČLS JEP

TŮMOVÁ M.

Dialog Jessenius o.p.s., Praha

Dialog Jessenius o.p.s již od roku 2009 přináší informace pro onkologické pacienty a zdravotníky. V posledních letech svou práci úzce spojil se Sekcí podpůrné léčby a péče ČOS ČLS JEP. Jedním z hlavních témat jsou extravazace, protože paravazace cytostatik jsou obávanou a významnou komplikací v oblasti onkologické péče, stejně tomu je také v problematice péče o rány, vč. těch souvisejících s extravazací, onkologických pacientů. Jde o stále aktuální a s ohledem na možné následky, velmi důležitá témata, kterým by se měla pravidelně věnovat i edukační a osvětová činnost, ať už organizovaná odbornými společnostmi, vzdělávacími institucemi, či v rámci např. jednoho z edukačních programů Dialog Jessenius o.p.s. Ten pomohl mimo jiné i v případě přípravy edukačních karet s algoritmem postupu při extravazaci cytostatik podle doporučení dokumentu "Extravazace (paravazace) cytostatik – doporučení pro standardní péči v rámci ČR ze spolupráce Sekce podpůrné léčby České onkologické společnosti ČLS JEP, Onkologické sekce České asociace sester a Společnosti pro porty a permanentní katétry", který byl publikován v časopisu Klinická onkologie 6/ 2019, byl připraven pracovní skupinou složenou z lékařů a sester, a který v celku zahrnuje praktické a v běžné praxi realizovatelné kroky standardní prevence extravazací a jejich ošetřování. S nadhledem lze komplikované extravazace řadit také do skupiny pestré problematiky ran, kterým rovněž patří pozornost v edukačních aktivitách. Kromě klasických ran, zahrnujících dekubity nebo pooperační rány, je zde nutnost ošetřování i specifických ran z rozpadu nádorů a různě rozsáhlá poškození kůže v souvislosti s onkologickou léčbou, jako např. po radioterapii (radiodermatitida), po cílené terapii a chemoterapii (dermatitidy se suchostí, exfoliací a ragádami kůže, tzv. hand-foot syndrom, panaricium/ paronychium), která vyžadují speciální péči, včetně využívání technik vlhkého hojení ran.


Štítky
Dětská onkologie Chirurgie všeobecná Onkologie
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Klinická onkologie

Číslo Supplementum 2

2021 Číslo Supplementum 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#