#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Geriatrie a Gerontologie 2018, 7, č. 1: 3
Kategorie: Editorial

Vážení kolegové, přátelé a příznivci geriatrie,

editorialy prvního čísla nového ročníku našeho časopisu Geriatrie a gerontologie zahajujeme obvykle reminiscencí historie časopisu, ale i připomenutím událostí minulého roku a toho, co očekáváme od roku letošního. Loňský rok byl pro geriatrii opět zkouškou, jako již mnohokrát jsme museli obhajovat právo geriatrie na sebeurčení – tedy právo zůstat základním lékařským oborem. A také – jako již mnohokrát – se nám podařilo náš obor uhájit a obhájit. Problém nastal v okamžiku přípravy nové vzdělávací náplně oboru, a to především díky liknavosti Ministerstva zdravotnictví ČR, které ponechalo velkou část roku náš obor bez akreditační komise – starou rozpustilo a novou neustavilo. To znemožnilo jak (re)akreditaci kurzů (modulů), tak pracovišť a ponechalo v nejistotě mladé kolegy v předatestační přípravě. Nyní akreditační komise pracuje na přípravě nové atestační náplně, která by měla být vydána vyhláškou během letošního roku.

Na rozdíl od ministerstva nám dělá radost náš časopis, který bez problémů vchází do 7. ročníku, a také aktivity Sekce mladých geriatrů při České gerontologické a geriatrické společnosti. V prvním čísle letošního ročníku najdete několik přehledových klinicky zaměřených článků. Tři z nich se zabývají nefrologickou problematikou, a to jak obecně zaměřenou na funkci stárnoucí ledviny, tak na otázky dialyzovaných seniorů v podmínkách následné péče v LDN. Rozhodnutí dialyzovat seniora nesoběstačného, křehkého a s kognitivní poruchou bez konzultace geriatra je spojeno nejen se špatnou prognózou a přežitím, ale i horší kvalitou života a „neumístitelností“ pacienta. Poslední nefrologicky orientovaný příspěvek se věnuje nefropatiím indukovaným jodovými kontrastními látkami a možností predikovat a snížit riziko této polékové komplikace. Lékaře jistě zaujme také příspěvek věnovaný hyponatremii, která je častá u akutně hospitalizovaných, ale i v zařízeních následné péče. Přehledový článek doplňuje zajímavá kazuistika hyponatremie po diureticích. V tomto čísle dále naleznete dva původní články zaměřené na geriatrické ošetřovatelství a nutriční stav ve vztahu k frailty.

V roce 2017 jsme oslavili 30. výročí zahájení výuky na Univerzitě třetího věku (U3V) při 1. lékařské fakultě UK v Praze. K události se vrátíme prostřednictvím docenta Neuwirtha v rubrice Z historie oboru v některém z příštích čísel.

Tak jako každý rok bych vás chtěla pozvat na letošní odborné akce České gerontologické a geriatrické společnosti ČL JEP (plán odborných akcí najdete na www.cggs.cz ). Významnou zahraniční akcí je pak 14. kongres Evropské geriatrické společnosti EUGMS, který se uskuteční 10. až 12. října v Berlíně (www.eugms.org).

Milí čtenáři, milí kolegové, přeji příjemné čtení.



prof. MUDr. Eva Topinková, CSc.

Geriatrická klinika 1. LF UK a VFN Praha


Štítky
Geriatrie a gerontologie Praktické lékařství pro dospělé Protetika

Článek vyšel v časopise

Geriatrie a Gerontologie

Číslo 1

2018 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#