#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Geriatrie a Gerontologie 2015, 4, č. 4: 167
Kategorie: Editorial

Milé kolegyně, milí kolegové,

závěrečné číslo letošního roku je věnováno problematice infekcí u seniorů. Snažili jsme se sestavit průřez nejčastějšími typy infekčních komplikací, jako jsou uroinfekce, streptokokové infekce a střevní infekce, až po choroby, na které jsme si doposud jako na choroby s podstatným etiologickým podílem mikrobů nezvykli pohlížet – vředová choroba gastroduodena či nehojící se rány. Autoři se ve svých příspěvcích také věnovali postupně situacím od těch nejfrekventovanějších až po vzácnější, se kterými se máme šanci setkat jen několikrát za svoji praxi, ale které mohou tím déle unikat správné diagnóze.

Při léčbě závažnějších, ale i lehčích infekcí u seniorů jsou naše mantinely poměrně úzké – na jedné straně obava ze selekčního tlaku klostridiových superinfekcí u mnoha typů antibiotik, která jsme dříve byli zvyklí používat empiricky, jako jsou například aminopeniciliny nebo inhibitory gyrázy, na druhé straně se musíme obávat nárůstu počtu rezistentních kmenů při častém používání antibiotik či chemoterapeutik, která nám pro běžnou praxi takzvaně zbyla – tedy nejčastěji cotrimoxazolu a aminoglykosidů.

Nemocniční antibiotická politika je v současné době vedena úsilím o maximálně účinnou prevenci šíření rezistentních kmenů stafylokoků, enterokoků a zejména pro seniory nebezpečných klostridií. Nemůžeme samozřejmě pominout z nejobecnějšího pohledu vyšší výskyt nežádoucích vedlejších účinků, kdy například jedno z nejúčinnějších močových chemoterapeutik nitrofurantoin nesnese pro gastrointestinální příznaky prakticky polovina seniorů.

Musíme si přiznat, že infekcím jako kapitole medicíny, která se zdála být ještě před 15 či 20 lety prakticky vyřešena, musíme stále věnovat náležitou pozornost a naopak velmi pružně reagovat na nové poznatky o infekčních chorobách, mikrobech i antibiotikách, abychom si tuto cennou zbraň, která po svém zavedení v 50. letech minulého století znamenala skokové prodloužení střední délky života nejméně o 10 let, sami neotupili. Věřím, že letošní poslední vydání našeho časopisu přináší alespoň malý příspěvek, jak tomu zabránit.

Hana Matějovská Kubešová

předsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti ČLS JEP



Štítky
Geriatrie a gerontologie Praktické lékařství pro dospělé Protetika

Článek vyšel v časopise

Geriatrie a Gerontologie

Číslo 4

2015 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#