#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vážení kolegové, přátelé, pediatři z primární péče, z regionálních nemocnic i z klinik,


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2022; 77 (Supplementum 3): 4.
Kategorie: Editorial

otevíráte další monotematické supplementum Česko- slovenské pediatrie. Tentokrát je věnováno aktuálním tématům dětské endokrinologie.

Ti z nás, kteří pracují v primární péči v pozici registrujícího praktického lékaře pro děti a dorost (PLDD), mají za úkol dlouhodobě sledovat růst a vývoj našich registrovaných dětí a dospívajících. V tomto nelehkém úkolu nám pomáhá medicínská zkušenost a znalosti fyziologického růstu a vývoje. Využíváme také jednoduché pomůcky, mezi které patří v první řadě percentilové grafy tělesné výšky a indexu tělesné hmotnosti. Díky tomu mezi mnoha zdravými dětmi nalézáme včas ty, které se od ostatních odlišují. Tento úkol je o to složitější, že poruchy růstu a vývoje „nebolí“ a zpravidla nemají akutní klinické příznaky. Přesto na jejich včasném rozpoznání záleží, jak také ukazují jednotlivé texty v tomto supplementu.

Často zvažujeme, které odchylky můžeme sledovat a řešit sami v naší ordinaci a v kterých situacích požádáme o spolupráci dětského endokrinologa. Klíčové informace by měly být shromážděny v naší dokumentaci registrujícího lékaře. Kvalifikovaný praktický lékař pro děti a dorost má být rodičům pomocníkem a rádcem i v otázkách růstu a vývoje a v případě potřeby průvodcem v celém systému zdravotní péče. Celou řadu situací posoudíme na základě pečlivého vyšetření a zvážení anamnestických informací nejlépe sami a kapacitu specializovaných ordinací ponecháme k řešení komplikovaných a závažných případů. Současně ale víme, že zbytečný odklad správné diagnózy může dítěti způsobit celoživotní handicap – a v krajním případě ohrozit i jeho život. V současné době jsou mnohé z poruch růstu a vývoje řešitelné cílenou terapií, zdravotním následkům lze tedy v mnoha případech účinně předejít.

Pro spolupráci PLDD a dětského endokrinologa je nezbytná vzájemná informovanost, domluva o možných vyšetřeních, která lze provést ještě před odesláním dítěte na specializované vyšetření, a sdílení takto získaných výsledků. V tomto supplementu se společně seznámíme s novými pohledy na pohlavní zrání, a to včetně významného období tzv. minipuberty. Následují dva články o diagnostickém významu nadměrného růstu u fétu, novorozence, dítěte i dospívajícího. Další bohatě dokumentovaný text nás provede neobvyklými závažnými příčinami dětské obezity, které se mohou skrývat za diagnózou obezity prosté. Klíčové je také sdělení o narůstajícím počtu dospívajících, kteří nejsou spokojeni se svým rodem, resp. pohlavím. Novým možnostem léčby se věnuje text o dlouhodobě působícím růstovém hormonu.

V závěru supplementa společně pohlédneme do minulosti – tentokrát do historie známé pražské lokality Hagibor, kde po mnoha turbulentních peripetiích více než 50 let sídlila Klinika dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Tam se psala část historie české pediatrie i dětské endokrinologie.

Pevné zdraví v podzimní sezoně a poté příjemný advent a celý závěr letošního roku vám přejí


Hana Cabrnochová a Jan Lebl


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo Supplementum 3

2022 Číslo Supplementum 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#