#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vzpomínka na MUDr. Františka Brzobohatého, emeritního primáře dětského 
oddělení Oblastní nemocnice Kolín


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2018; 73 (5): 343-344.
Kategorie: Osobní zprávy

MUDr. František Brzobohatý se narodil v roce 1938 v Mladé Boleslavi, kde spolu se třemi bratry prožil své dětství a mládí. Maturoval na tamním gymnáziu a začal studovat fakultu dětského lékařství UK v Praze, kterou úspěšně dokončil v roce 1962. Po promoci nastoupil na „umístěnku“ na dětské oddělení v Čáslavi. Již o rok později se však vrací do rodného města, kde pracuje jako sekundární lékař. Úspěšně složil atestační zkoušku prvního stupně a záhy se stal zástupcem primáře oddělení. V roce 1970 složil atestaci 2. stupně a v následujícím roce nastoupil jako primář na dětské oddělení v Kutné Hoře. Kutná Hora se mu stala profesním „domovem“ na více než 20 let. Polovinu času zde působil jako primář dětského oddělení a v dalším období řediteloval kutnohorské nemocnici. I ve funkci ředitele dělal maximum pro svůj obor a každý pátek se účastnil velkých vizit dětského oddělení.

#498953

V roce 1990 jej oslovila skupina mladých kolínských pediatrů s nabídkou převzetí uvolněného primariátu v Oblastní nemocnici v Kolíně. MUDr. Brzobohatý tuto nabídku velmi rád přijal a ve funkci primáře působil v Kolíně až do roku 2003. Pod jeho vedením vyrostla řada úspěšných pediatrů, někteří z nich působí na dětském oddělení dodnes, další pracují na odděleních či klinikách v jiných městech a nemálo jich působí jako praktičtí lékaři pro děti a dorost v kolínském regionu. Kolínské dětské oddělení dlouhodobě vzdělává studenty lékařských fakult v rámci stáží a spolupráce s klinickými pracovišti byla vždy velmi úzká. Pan primář velmi často navštěvoval vizity na Karlově a později v Motole a nechyběl nikdy, pokud tam byl „jeho kolínský“ pacient. Mladší spolupracovníci popisují jeho náročnost a pečlivost a již s úsměvem vzpomínají na nezbytnost podrobných znalostí o pacientech včetně anamnestických údajů. Hlavně však oceňují jeho podporu při zavádění nových diagnostických a léčebných postupů i podporu při vzdělávání.

Primář Brzobohatý byl představitelem generace, která ovládala pediatrii v celém rozsahu, přece jen ale existoval obor nejmilejší a tím byla dětská nefrologie. Dlouhá léta patřil k tradičním účastníkům pracovních konferencí dětské nefrologie, ale i urologie. Snažil se udržovat v rámci specializace úroveň „up to date“. Byl nejen oblíbeným diskutérem, ale i příjemným společníkem. I po předání primářské funkce, již v důchodu, vedl nadále pravidelně 2x týdně kolínskou nefrologickou ambulanci až do konce roku 2016, kdy se rozhodl ‒ snad poprvé ve svém životě – odpočívat.

Mimo práce na nefrologické ambulanci se v penzijním věku věnoval činnosti revizního lékaře ve zdravotní pojišťovně. Volno si pan primář dopřával pouze o letních prázdninách, kdy zveleboval svou milovanou chalupu v Doksech u Máchova jezera. Před prázdninami si však vždy vypůjčil několik odborných časopisů a zdaleka nejen pediatrických. Jeho medicínský přehled byl obdivuhodný.

Vedle medicíny primář Brzobohatý miloval sport. V mládí vyzkoušel velké množství disciplín, ale snad nejvíc vynikal jako fotbalový obránce s úžasnou fyzickou kondicí. Dále se věnoval tenisu, hrál za „A“ družstvo Kutné Hory a patřil k nejlepším hráčům Kutnohorska. Krátce po mém nástupu do funkce jsem od pana primáře dostal pozvánku na squashový turnaj dětského oddělení. Utkali jsme se ve finále a rychle jsme zapomněli na to, že se jedná spíše o společenskou akci. Pan primář zvítězil a zcela vyčerpaný mi pak řekl, „už jsem tomu přestával věřit“. Fyzických sil měl v 65 letech na rozdávání. Později jej trápily klouby, léčil se s artritidou, ale o sport se zajímal stejně intenzivně. Na obědě nás vždy informoval o podrobnostech z fotbalové Ligy mistrů i z významných tenisových turnajů.

Jsem přesvědčen, že bez podpory rodiny by řadu věcí nedokázal. S manželkou Janou strávil v manželství 56 let. I ona pracovala ve zdravotnictví a měla tak pro jeho časově náročnou práci pochopení. Volný čas trávili nejčastěji na chalupě u Máchova jezera, kde se kromě oprav domku velmi rád věnoval svým vnučkám a v posledních 3 letech i nejmladšímu vnoučkovi.

Je velká škoda, že mu osud nedopřál delší čas. Brzy po odchodu na odpočinek se u něj projevilo závažné onemocnění, se kterým statečně bojoval. Krátce po svých 80. narozeninách zemřel dne 5. dubna 2018 v kolínské nemocnici. Myslím si, že život pana primáře Brzobohatého nejlépe vystihl jeho spolužák, kolega a přítel, doc. MUDr. Jozef Hoza, CSc.: „Česká pediatrie je mu za mnohé vděčná. Nesbíral tituly, ale udělal pro děti a rodiče tolik, jako málokdo jiný s mnoha vavříny“.

Pane primáři, budeme na Vás moc vzpomínat.

Za dětské oddělení Oblastní nemocnice Kolín

prim. MUDr. René Hrdlička, Ph.D.

se spolupracovníky


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 5

2018 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#