Výživové zvyklosti dětí mladšího školního věku ve městě Plzeň


Dietary Habits of 9–10 Years Old Children from Pilsen City

Specific objective:
To measure contemporary dietary habits of the cities’ children from elementary school, in the age 9–10 years.

Examined sample and used methods:
Standardized food frequency questionnaire (FFQ) was administered and collected from a randomly selected sample of 400 children within age range 9–10 years from Pilsen elementary schools. Respondent rate for FFQ was 91.0% (364 children). Results: Results showed insufficient intake of vegetables and over consumption of sweats and soft drinks. In comparison to Food guide pyramid cereals created 4.5, vegetables 0.8, fruits 2.7, milk and dairy products 4.5, meat 1.8, sweats and soft drinks 1.9+1.7 and fats 2.5 portions per day.

Conclusion:
Study confirmed non-healthy characteristic of dietary habit especially in sense of low content of vegetables and high frequency of intake of caloric dense food.

Key words:
dietary habit, school children, food pyramid


Autoři: D. Müllerová 1;  A. Aujezdská 1;  L. Müller 2
Působiště autorů: Ústav hygieny Lékařské fakulty, Univerzita Karlova, Plzeň vedoucí doc. Ing. Z. Zloch, CSc. 1;  Fakulta aplikovaných věd Západočeské univerzity, Plzeň vedoucí prof. Ing. J. Psutka, CSc. 2
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2006; 61 (9): 502-505.
Kategorie: Původní práce

Souhrn

Účel studie:
Cílem šetření bylo popsat stravovací zvyklosti u dětí mladšího školního věku.

Metody:
V náhodně vybraném souboru 400 dětí ve věku 9–10 let z plzeňských základních škol byl zjišťován při respondenci 91% metodikou frekvenčního potravinového dotazníku (FFQ) odhad skutečné frekvence příjmu jednotlivých potravinových skupin u plzeňských dětí. Výsledky: Ve výživových zvyklostech dětí bylo zjištěno nedostatečné zastoupení porcí zeleniny a nadbytečná frekvence příjmu sladkostí (1,9 porcí denně) a slazených limonád (1,7 porcí denně). Nevhodně často byly konzumovány také uzeniny (0,4 porce/den), minimálně naopak ryby a luštěniny (po 0,2 porcí/den). Průměrná „potravinová pyramida“ vyšetřované skupiny dětí byla tvořena 4,5 porcemi obilovin; 0,8 porce zeleniny; 2,7 porcemi ovoce; 4,5 porcemi mléka a mléčných výrobků, 1,8 porcemi masa a dalších významných zdrojů bílkovin, volné tuky pak tvořily 2,5 porcí denně.

Závěry:
Studií byl potvrzen u 9–10letých dětí trend zakládání nežádoucích stereotypů charakterizovaný zejména nižším proporcionálním obsahem zeleniny a nadbytečnou frekvencí příjmu kaloricky bohatých a nutričně chudých potravinových komodit v porovnání s doporučením zdravé výživy.

Klíčová slova:
výživa, děti mladšího školního věku, potravinová pyramida


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 9

2006 Číslo 9

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Jistoty a nástrahy antikoagulační léčby aneb kardiolog - neurolog - farmakolog - nefrolog - právník diskutují
nový kurz
Autoři: doc. MUDr. Štěpán Havránek, Ph.D., prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., doc. MUDr. Karel Urbánek, Ph.D., prim. MUDr. Jan Vachek, MUDr. et Mgr. Jolana Těšínová, Ph.D.

Léčba akutní pooperační bolesti
Autoři: doc. MUDr. Jiří Málek, CSc.

Nové antipsychotikum kariprazin v léčbě schizofrenie
Autoři: Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych.

Familiární transthyretinová periferní polyneuropatie
Autoři: MUDr. Radim Mazanec, Ph.D.

Diabetes mellitus a kardiovaskulární riziko, možnosti jeho ovlivnění
Autoři:

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se