#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Trombóza v dětském věku - důvod k vyšetření?


Thrombosis in Child Age - Reason for Examinations?

The incidence of thrombosis in children is very low compared to the adult population. Very probably mostvenous thrombembolic events (VTE) occur in children which have either acquired either inherited prothromboticrisk. Identifying children with such increased risk of VTE may enable better therapy and in some cases evenprevention of thrombembolic events. Moreover identification of inherited prothrombotic risk factors in childshould lead to family studies and thus prevent serious sequellae of VTE also in other family members. The authorspresent an evidence based approach to investigation of child with VTE.

Key words:
children, thrombosis, prothrombotic risk, FV Leiden, prothrombin G20210A, homocysteine, Lp(a)


Autoři: J. Blatný;  M. Penka;  J. Štěrba 1
Působiště autorů: Oddělení klinické hematologie, FN Brno - Dětská nemocnice, primář prof. MUDr. M. Penka, CSc. Oddělení dětské onkologie, FN Brno - Dětská nemocnice, 1 primář doc. MUDr. J. Štěrba, PhD.
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2002; (7): 375-377.
Kategorie: Články

Souhrn

Incidence venózního trombembolismu (VTE) u dětí je ve srovnání s dospělou populací nízká. Je pravděpodobné,že většina trombotických událostí proběhne u dětí, které nesou nějaký rizikový faktor, nebo se s ním setkají.Identifikace těchto rizikových skupin zlepší možnosti cílené léčby a v některých případech i prevenci stavu, který,i když je v pediatrii poměrně vzácný, má velký klinický význam a může být i život ohrožující. V neposlední řaděje pak odhalení geneticky daného trombofilního rizika indikací k provedení rodinné studie, jejíž výsledky mohoupomoci v prevenci trombembolických onemocnění (TEN) u rodičů a dalších příbuzných dítěte. Autoři protoshrnují literární data týkající se trombózy a jejích rizikových faktorů v dětském věku. Na základě tohoto shrnutípak upozorňují na možnost a nutnost vyšetřování dětí s VTE a uvádějí doporučení screeningu.

Klíčová slova:
děti, trombóza, trombofilní riziko, F V Leiden, protrombin G20210A, homocystein, Lp(a)

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie


2002 Číslo 7
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#