#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Děti Svědků Jehovových v lékařské péči


Children of Jehovah’s Witnesses and Medical Care

Paediatrician in the Czech Republic have firm support if they decide in the interest of the child’s health or when his life is endangered to use procedures for which the parents did not give their consent. This applies also to blood transfusions. This problem may arise in children whose parents are members of the church of Jehovah’s witnesses. In recent years a number of procedures was developed which enable doctors to avoid blood transfusion or administration of blood derivatives and they can thus proceed lege artis. in discussions with parents refusing some methods and processes in the care of their children we should offer an explanation, objective information (evidence based medicine). Let us try to optimize health care of children while respecting to a maximum extent views and attitudes of parents.

Key words:
children of Jehovah’s witnesses, medical care, laws, alternatives of blood transfusion and administration of blood derivatives


Autoři: I. Novák
Působiště autorů: Pediatrická klinika IPVZ, Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou, Praha, přednosta doc. MUDr. I. Novák, CSc.
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2001; (5): 298-300.
Kategorie: Články

Souhrn

Pediatři mají v zákonech České republiky pevnou oporu, rozhodnou-li se v zájmu ochrany zdraví dítěte nebo při ohrožení jeho života užít postupy, k nimiž rodiče nedali souhlas. To platí i o transfuzi krve. Tento problém může vyvstat při péči o děti, jejich rodiče jsou členy církve Svědkové Jehovovi. V posledních letech se objevuje celá řada postupů, které umožňují lékařům, aby se vyhnuli transfuzi krve nebo aplikaci krevních derivátů a přitom postupovali lege artis. Při jednání s rodiči odmítajícími některé metody a postupy při péči o jejich děti bychom měli jít cestou vysvětlování, objektivních informací (evidence based medicine) a dohody. Snažme se vyhnout konfrontaci tak, aby na jedné straně byla optimalizována zdravotní péče o dítě, ale přitom byly respektovány co nejvíce názory a postoje rodičů.

Klíčová slova:
děti Svědků Jehovových, lékařská péče, zákony, alternativy transfuze krve a aplikace krevních derivátů

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie


2001 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#