#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nový přístup k závislémupacientoviProgram komplexní léčby


New Approach to Dependent Patients - Programme of Comprehensive Treatment (Experience from nine months’ operation of the programme)

The authors present a programme of comprehensive treatment of the syndrome of dependence- an in-patient department which offered its patients integrated somatic-psychiatric care. Theobjective of the programme was to provide specialized medical care to patients dependent onpsychoactive substances with an infectious comorbidity in such a form that hospital treatmentdid not act as another form of repression, but conversely was the onset of useful and positivecollaboration. During hospitalization on account of a somatic complication the patients wereoffered a psychotherapeutic programme adjusted to their demands and possibilities. Theprogramme of comprehensive treatment ensured in particular treatment of infectious compli-cations. The long-term objective of the programme was however also motivation of the patientto reduce their risk behaviour, to ensure a more responsible approach to health, and in idealcases to the treatment of dependence. By its activity the programme contributed to restrictionof the spread of infection in the risk population and thus to a risk reduction for the generalpopulation.

Key words:
dependence - somatic complications - comprehensive treatment.


Autoři: L. Krekulová
Působiště autorů: Oddělení infekčních hepatitid FN Motol, Praha
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2000; (4): 213-216.
Kategorie: Články

Souhrn

Autorka představuje Program komplexní léčby syndromu závislosti - lůžkové zařízení, kterénabízelo svým pacientům integrovanou somaticko-psychiatrickou péči. Cílem programu byloposkytnutí odborné lékařské péče pacientům se závislostí na psychoaktivních látkách s infekčníkomorbiditou takovou formou, aby hospitalizace nepředstavovala další formu represe, alenaopak byla začátkem kvalitní a přínosné spolupráce. Během hospitalizace pro somatickoukomplikaci byl pacientům nabízen psychoterapeutický program, přizpůsobený jejich požadav-kům a aktuálním možnostem. Program komplexní léčby zajišťoval zejména léčbu infekčníchkomplikací, dlouhodobým cílem programu však byla i motivace pacientů k omezení rizikovéhochování, zodpovědnějšímu přístupu ke zdraví a v ideálním případě i k léčbě závislosti. Svoučinností přispíval tento projekt k omezení šíření infekcí v rizikové populaci, a tím i ke sníženírizika pro populaci obecnou.

Klíčová slova:
závislost - somatické komplikace - komplexní léčba.

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie


2000 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#