#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

S laureátkou Hlavovej ceny za rok 2016


Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 52, 2016, No. 3, p. 122
Kategorie: Interview

MUDr. Kristýna Němejcová, Ph.D. vystudovala 1. lékařskou Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2002 pracuje v Ústavu patologie 1. LF UK a VFN, kde v roce 2012 složila atestaci. V letošním roce obhájila disertační práci na téma „HNF-1B a jeho význam u různých typů karcinomů a nenádorových lézí ženského genitálu na úrovni exprese proteinu, epigenetických a genetických změn“, pod vedením svého školitele doc. MUDr. Pavla Dundra, Ph.D., a dále se specializuje zejména na oblast gynekopatologie.


Tento rok ste sa stali laureátkou Hlavovej ceny, udeľovanej Výborom Spoločnosti českých patológov za najlepšiu pôvodnú publikáciu v odbore patológia (viz oznámení v minulém čísle časopisu, pozn. red.). Pre tých, ktorí prácu ešte nečítali a neboli ani na prednáške na Seminári mladých patológov v Litomyšli, mohli by ste v krátkosti predstaviť čoho sa práca týkala a k akým výsledkom ste sa dopracovali?

V naší práci jsme se zabývali analýzou atypických polypózních adenomyomů, vzácných děložních lézí vyskytujících se u premenopauzálních pacientek, které byly původně považovány za benigní. Nicméně některé studie prokázaly, že u konzervativně léčených pacientek dochází poměrně často k rekurenci/persistenci léze a navíc bývají tyto léze nacházeny v souvislosti či předcházejí vzniku atypické hyperplazie nebo endometroidního karcinomu. Názor na management pacientek s těmito lézemi nebyl jednotný a v tomto kontextu bylo tedy důležité pokusit se určit patogenezi a biologickou povahu lézí. Analyzovali jsme skupinu celkem 21 případů jednak imunohistochemicky a jednak metodami FISH a PCR. Naše výsledky prokázaly, že atypické polypózní adenomyomy sdílejí některé společné imunohistochemické a molekulární znaky s atypickou hyperplazií endometria a endometroidními karcinomy děložního těla. Domníváme se tedy, že by atypické polypózní adenomyomy měly být považovány za lokalizovanou formu atypické hyperplazie endometria a tedy prekurzor endometroidního karcinomu. Tento závěr je klinicky významný zejména s ohledem na fakt, že léze se často vyskytuje u mladých žen a dívek přejících si zachování fertility. 

Na základe vašich zistení, aký je podľa Vás najvhodnejší manažment pacientiek s atypickým polypoidným adenomyómom?

Na základě našich zjištění by měly být atypické polypózní adenomyomy považovány za lokalizovanou formu atypické hyperplazie endometria a tak by k nim mělo být i přistupováno. Tedy premenopauzální pacientky, které ještě neukončily reprodukční plány, mohou být léčeny progestinovou terapií a dispenzarizovány v případě potřeby s kontrolními bioptickými odběry. A u postemenopouzálních či premenopauzálních pacientek, které již neplánují další graviditu, je vhodnější terapií hysterektomie. Nicméně vždy záleží na konkrétní situaci, velikosti a lokalizaci léze a dalších faktorech.

Spoluautorom práce je prof. McCluggage, ktorý je jednou z najväčších súčasných autorít v oblasti gynekopatológie. Ako sa rodila spolupráca s prominentnými spoluautormi?

Spolupráce vznikla přes doc. Dundra v rámci pracovní skupiny gynekologické patologie při ESP.

V prípade úspešných a múdrych patológov ma vždy zaujíma cesta, akou sa k dostali k tomuto odboru. Bol to Váš vysnený odbor?

Bylo to spíše dílem náhody. Když jsem šla z jedné posledních zkoušek v šestém ročníku kolem tehdejšího II. patologicko-anatomického ústavu, narazila jsem na inzerát s nabídkou práce a řekla si, že to by mohlo být pro mě to pravé, a ukázalo se, že to byla šťastná volba.

Gynekopatológia je Vám zjavne najbližšia. Prečo práve táto časť patológie? Venujete sa špeciálne aj nejakej ďalšej subšpecializácii?

Gynekopatologie mě vždy zajímala, takže jsem byla ráda, když mi byla nabídnuta možnost se v této oblasti více specializovat. Navíc na našem pracovišti tvoří gynekologické vzorky poměrně velkou část bioptických vyšetření. Co se týká další specializace, recentně se začínám věnovat i pulmopatologii.

A čo robíte vo voľnom čase, ak Vám náhodou nejaký zostane? Ako zvyknete relaxovať?

Volný čas trávím s rodinou a přáteli, velmi ráda čtu a vyčistím si hlavu na výletech do přírody, při jízdě na kole, bruslích nebo lyžích.

-mš-


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 3

2016 Číslo 3

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#