#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Intersticiální plicní procesy


Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 52, 2016, No. 2, p. 67
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyně, vážení kolegové, přátelé,

tak jako každý rok udělil i letos výbor naší odborné společnosti dvě ceny za nejlepší publikace svých členů v minulém roce (viz rámečky níže). S oceněnými pracemi se budete mít možnost seznámit při prezentaci laureátů cen na dubnovém Semináři mladých patologů spojeným se Sjezdem Společnosti českých patologů v Litomyšli. Je skvělé, že členové naší společnosti publikují své studie či svá mimořádná pozorování v tak prestižních časopisech jako je The American Journal of Surgical Pathology nebo BMC Neurology. Pokud cítíte, že by takové ocenění slušelo i vaší práci nebo práci blízkého kolegy z vašeho pracoviště, nezapomeňte takovou publikaci přihlásit do dalšího kola soutěže o Hlavovu a Lamblovu cenu, které bude jistě vyhlášeno i příští rok. I náš časopis vybral hlasováním členů redakční rady vítězku Bednářovy ceny za nejlepší původní práci publikovanou v našem časopise v minulém roce. Stala se jí dr. F. Sobande z Hradce Králové a při této příležitosti s ní v tomto čísle přinášíme úvodní rozhovor.

Jak napovídá už název editorialu, doškolovací část našeho jarního čísla bude věnována diagnostice difúzních onemocnění plicního parenchymu. Doc. Matěj, který se na přípravě této série vydatně podílel i jako ko-editor (a je potřeba mu za to velmi poděkovat), nás v úvodním textu seznámí s obecnými histopatologickými principy vyšetřování intersticiálních plicních procesů. V dalším textu z pera prof. Vašákové se budeme věnovat multidisplinární diagnostice idiopatické plicní fibrózy a diskutovány budou nové poznatky o terapeutických možnostech u tohoto onemocnění. Diferenciální diagnostice granulomatozních procesů v plicích je věnován článek autorského kolektivu vedeného H. Hornychovou. Sérii pak uzavírá text diskutující aktuální problematiku asociace intersticiálních plicních onemocnění s kouřením (M. Nová et al.).

A kromě pravidelného Monitoru a rubriky s diagnostickým kvízem „Jaká je vaše diagnóza?“ (O. Ondič) jsou pro Vás připraveny i dvě zajímavé kazuistiky.

Přeji Vám poučné a inspirativní čtení

J. Zámečník




Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 2

2016 Číslo 2

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#