#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. Josef Stejskal, CSc.


Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 50, 2014, No. 1, p. 37

6. srpna 1926 - 3. prosince 2013


S pocitem smutku nad ztrátou pana profesora Stejskala mu vzdáváme poslední poctu. Profesor Stejskal, významná osobnost v historii české patologie, nás opustil počátkem prosince loňského roku po pozvolné ztrátě sil. Pan profesor si zvolil náš obor jako svoje životní poslání, upřednostnil jej před volbou stát se chirurgem a od studentských let obor neopustil. Cesta na univerzitní pracoviště vedené tehdy docentem B. Bednářem v Hlavově ústavu vedla z Plzně přes Oddělení patologie Thomayerovy nemocnice v Krči. Během svého působení v Hlavově ústavu a následně také ve Spojených státech v Chicagu se stal významným a uznávaným specialistou v nefropatologii. Ústav patologie 2. lékařské fakulty (tehdy Fakulty dětského lékařství) vedl od roku 1974 do roku 1992. Za dobu svého působení na našem pracovišti rozvinul histopatologickou a elektronmikroskopickou diagnostiku poruch ledvin u dětí a u dospělých, spolupracoval také velmi úzce s Klinikou dětské onkologie v oblasti patologie nádorů dětského věku. Svou trpělivou a skromnou, přitom důležitou prací si vysloužil úctu a respekt svých klinických spolupracovníků. Byl široce znám v obci patologů nejen v rámci české a slovenské společnosti, ale patologům z celé Evropy a ze zámoří prostřednictvím čilých mezinárodních styků, které v dobách předrevolučních nebyly vždy snadno udržitelné. Kromě této aktivity byl výborným učitelem s nezapomenutelným vtipným smyslem pro poutavé vyprávění příhod, kasuistik a životních zkušeností.

Pan profesor působil na našem pracovišti až do roku 2012, dvacet let po svém penzionování. Ještě v devadesátých letech učil paralelku mezinárodních studentů, přednášel patologii ledvin pro české i anglicky hovořící studenty a po mnoho let po svém odchodu do penze se také věnoval vyšetřování biopsií ledvin u dětských pacientů. Síly pana profesora postupně opouštěly a od roku 2012 zůstával v domácí péči.

Život pana profesora Stejskala byl bohatý a kromě pracovního vytížení se věnoval rybaření, zejména v oblasti svého letního sídla na Berounce a také fotografování. Fotografování bylo jeho celoživotním koníčkem nejen v soukromí pro radost, ale i v oblasti profesní fotografie mikroskopické.

Jeho žáci z našeho pracoviště i mimo ně mohli po mnoho let čerpat z jeho noblesního vystupování a jednání, a učit se od něj jako od svého vzoru významného učitele Karlovy Univerzity.

Čest a úcta památce pana profesora MUDr. Josefa Stejskala, CSc.

Za mateřské pracoviště

Roman Kodet


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 1

2014 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#