#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Anaplastický karcinom štítné žlázy s chondrosarkomatózní komponentou


Anaplastic Carcinoma of the Thyroid Gland with Chondrosarcomatous Component

The case of an 83-year-old female with a history of a two months enlarging goiter is presented.

Clinically, a firm goiter with fixation to surrounding soft tissues was found. Fine needle aspiration cytology was performed with the conclusion of a sarcomatoid variant of anaplastic carcinoma of the thyroid gland; biopsy was recommended. The patient was operated on and died six months after operation with metastatic dissemination in lymphatic nodes and lungs.

Histologically, an invasive high-grade tumor composed of irregular, sometimes bizarre spindled or polygonal cells intermingled with foci of chondroid tissue was seen. The cartilage comprised lobularly arranged chondrocytes with irregular nuclei; bi- or multinucleated chondrocytes were present as well. The diagnosis of thyroid anaplastic carcinoma with chondrosarcomatous component was established. Differential diagnostics of this tumour is discussed.

Key words:
thyroid gland – anaplastic carcinoma – chondrosarcoma


Autoři: J. Laco;  A. Ryška;  P. Čelakovský *
Působiště autorů: Fingerlandův ústav patologie, LF UK a FN, Hradec Králové ;  Klinika ušní, nosní a krční, LF UK a FN, Hradec Králové *
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 41, 2005, No. 1, p. 34-37
Kategorie: Původní práce

Souhrn

Autoři prezentují případ 83leté pacientky s dvouměsíční anamnézou zvětšující se strumy. Při vyšetření endokrinologem byla zjištěna palpačně tuhá struma s fixací k měkkým tkáním. Při cytologickém vyšetření bylo vysloveno podezření na vřetenobuněčnou variantu anaplastického karcinomu štítné žlázy a doporučeno histologické ověření afekce. Pacientka zemřela 6 měsíců po operaci s metastatickým rozsevem nádoru v uzlinách a plicích.

Histologicky šlo o invazivně rostoucí vřetenobuněčný nádor s ložisky chrupavčité tkáně, která neostře přecházela do okolní nádorové masy. Chrupavka byla tvořená lobulárně uspořádanými chondrocyty s nepravidelnými jádry, místy byly přítomny i dvou- či vícejaderné chondrocyty. Na základě mikroskopického vyšetření byla stanovena diagnóza anaplastického karcinomu štítné žlázy s chondrosarkomatózní komponentou. V textu je diskutována problematika diferenciální diagnostiky tohoto nádoru.

Klíčová slova:
štítná žláza – anaplastický karcinom – chondrosarkom


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#