#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

„Acinic cell-like“ diferenciace v invazivním duktálním karcinomu a duktální hyperlazii mléčné žlázy – popis dvou případů


Acinic Cell-like Carcinoma and Acinic Cell-like Change in Ductal Hyperplasia of the Breast – Report of Two Cases

Described are two epithelial lesions of the breast displaying extremely rare, widespread acinic cell-like differentiation (metaplasia). Two women, 70 and 40-year-old, one with invasive ductal papillocarcinoma, the other one with conventional intraductal hyperplasia without atypia, both demonstrated massive diffuse, PAS positive, granular eosinophilic transformation of the cell cytoplasm. This unusual cell appearance closely simulated acinar cells in normal serous salivary gland/acinic cell carcinoma or Paneth cells. Both extensive expression of lysozyme and finding of numerous zymogen granules ultrastructurally confirmed the acinic cell-like fenotype. Discussed is differential diagnosis of the breast neoplasm containing overt eosinophilic and granular cytoplasm. Reviewing literature and comparing our unique finding of unusual salivary-type differentiation in conventional ductal hyperplasia of the breast, biologic implications are considered.

Key words:
breast – acinic cell-like carcinoma – salivary gland-like carcinoma – ductal hyperplasia – differentiation


Autoři: Z. Kinkor;  A. Skálová
Působiště autorů: Bioptická laboratoř s. r. o., Plzeň
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 41, 2005, No. 1, p. 29-33
Kategorie: Původní práce

Souhrn

Popisovány jsou dvě léze mléčné žlázy s nesmírně vzácnou diferenciací (metaplazií), napodobující acinické buňky serózní slinné žlázy. Jednalo se o ženy ve věku 71 a 40 let; u první jsme rysy podobné acinickému karcinomu nalezli v invazivní komponentě solidního intraduktálního papilokarcinomu, u druhé ženy se jednalo o rozsáhlé změny v rámci běžné intraduktální hyperplazie náhodně zjištěné při exstirpaci fibroadenomu. V obou pozorováních se shodně vyskytovaly hojné epitelie s četnými, v barvení PAS pozitivními, intracytoplazmatickými granuly, která reagovala masivně s protilátkou proti lysozymu a v ultrastruktuře měla jednoznačnou podobu zymogenních granul. Diskutována je diferenciální diagnostika neoplastických proliferací prsu s oxyfilní a granulovanou cytoplazmou a na pozadí literárních faktů a jedinečného nálezu této diferenciace v běžné duktální hyperplazii jsou zvažovány biologické implikace.

Klíčová slova :
mléčná žláza – acinickému karcinomu podobný – karcinom podobný slinné žláze – duktální hyperplazie – diferenciace


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#