#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

J. F. Thorton, J. Carboy Facial Reconstruction after Mohs Surgery


Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 93, 2018, No. 2, p. 73
Kategorie: Nové knihy

Thieme Publishers, New York/Stuttgart, 1. anglické vydání, váz., 2018, s. 228

467 barevných obrázků, ISBN: 9781626237346, eBook – Available from ebookstore.thieme.com, Amazon, Barnes & Noble, and iTunes eISBN: 9781626237353

cena €164.99/$199.99.


James F. Thorton ukončil svá studia medicíny na texaské Southwestern Medical School v roce 1989. Specializaci v chirurgii a posléze i plastické chirurgii získal postupně v Dallasu a Atlantě. V současné době přednáší chirurgii na University of Texas a věnuje se zejména rekonstrukční chirurgii obličeje.

Jourdan Carboy získala nejprve bakalářský titul v neurovědách na Washington State University a posléze pokračovala ve studiu lékařství v Dallasu. V současné době je tamtéž rezidentkou na plastické chirurgii.

Celosvětově vzrůstající incidence maligního melanomu i nemelanomových kožních nádorů se odráží i v kontinuálním rozvoji některých operačních postupů a technologií. Ve Spojených státech představuje mikroskopicky kontrolovaná chirurgie podle Mohse široce aplikovaný přístup, který v tamních podmínkách vykazuje až 99% úspěšnost při řešení primárních nádorů a 95% úspěšnost u recidivujících případů. Současně je ale nutné brát na vědomí, že více než 90 % těchto pacientů touží současně i po esteticky optimálním výsledku hojení a často vyžaduje jeho kosmetickou korekci.

Tato monografie se opírá o zkušenosti získané na souboru více než 12 tisíc operačních rekonstrukcí po Mohsově chirurgii provedené pro kožní nádory obličejové krajiny. Tyto případy byly ošetřeny a sledovány autory a jejich spolupracovníky v období 15 let.

V první části se autoři věnují zejména teoretickým východiskům a současnému pohledu na proces hojení chirurgických ran. Přehledně je prezentována jak možnost buněčných a tkáňových náhrad, tak i strategie provedení transplantace tenkých kožních štěpů, tak i kožních transplantátů v plné tloušťce. Vzhledem k zaměření na rekonstrukční chirurgii obličeje jsou diskutovány i možnosti rekonstrukce chrupavčitých tkání a nejrůznější lalokové plastiky. Pozornost je věnována i optimálním přístupům k anestezii pacienta.

V druhé části se autoři věnují specifikům rekonstrukčních postupů podle postižených anatomických krajin. Publikace nabízí detailní krokově rozfázované terapeutické postupy pro krajiny kštice, čela, nosu, víček, tváře, brady, rtů a ušních bolt­ců. Tyto možnosti rozhodovacího procesu jsou jednak vždy velmi přehledně prezentovány diagramy managementu, současně jsou i bohatě dokumentovány fotografiemi získanými v průběhu času.

Ve třetí části je věnována pozornost pooperační péči a zejména pak možným komplikacím časným i pozdním. Jsou diskutovány strategie korekce jednotlivých lalokových plastik, stejně tak i možnosti léčby kosmeticky nevyhovujících jizev.

Mohsova mikroskopicky kontrolovaná chirurgie nepatří v současných podmínkách České republiky jistě k běžným přístupům k chirurgickému řešení kožních nádorů. Stěžejní poselství této monografie ale jiné, požadavek na esteticky optimální výsledek operace je totiž platný bez ohledu na zvolenou chirurgickou techniku, či zemi původu pacienta. Tato monografie tedy může být jistě hodnotným zdrojem procedurálních informací nejen pro plastické chirurgy, ale i pro dermatology, kteří excize kožních nádorů indikují a pacienty i následně dispenzarizují. Mimořádně názorná obrazová dokumentace (celkem 467 barevných vyobrazení) navíc může u kožní chirurgii praktikujících dermatologů napomoci k osvojení si alespoň jednodušších posunových technik proveditelných v lokální anestezii ambulantně, a tak přispět k rozšíření jejich vlastního operačního repertoáru.

Lukáš Lacina


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská dermatologie

Číslo 2

2018 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#