#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jsme obor dermatovenerologický nebo pouze dermatologický?


Autoři: H. Duchková
Působiště autorů: Kožní sanatorium s. r. o., Ústí n. Labem
Vyšlo v časopise: Čes-slov Derm, 84, 2009, No. 2, p. 108
Kategorie: Venerologie

Poznámka k (ne)vykazování venerologických kódů a upozornění na pravidla hlášení PN

Ohlédneme-li se zpět do historie, musíme konstatovat,že dermatovenerologové vždy bojovali proti šíření pohlavních nemocí. Dermatovenerologie patřila a patří k základním lékařským oborům.V koncepci dermatovenerologie je uvedeno: venerologie představuje nedílnou součást oboru (odkazuji na koncepci dermatovenerologie–www.derm.cz)

Dermatologové vypracovali a do praxe uvedli pravidla, která mají svojí hlubokou logiku a zdůvodnění. Mezi tato pravidla patří provádění dispenzarizace, depistáže (zjišťování kontaktů a zdrojů), povinná hlášení a  vykazování příslušných kódů navržených dermatologickou společností, schválených a uvedených v seznamu zdravotnických výkonů. Pod vlivem zdánlivě výhodných ekonomických tlaků je tendence od venerologie a některých pravidel s tím souvisejících ustupovat. Mezi negativní jevy, které se v poslední době objevují, patří nevykazování venerologických kódů. Jedná se o kódy uvedené v seznamu zdravotních výkonů na straně 168 (1. 44001, 44002, 44003,- 2. 44004, 44005, 44006, event. 44007).

V souvislosti se zjištěním, že ne každé ambulantní pracoviště vykazuje venerologické kódy, ne každé dermatologické ambulantní pracoviště provádí venerologii, odkazuji na příslušné zákony týkající se venerologie a na povinnost hlášení venerických chorob: každý lékař je povinen hlásit onemocnění PN. Pro pohlavní choroby platí změny v novelizaci vyhlášky č.440/2000 Sb., nově vyhláška č. 195/2005 Sb., platná od 1.7.2005. Vyhláška 195/2005 Sb.§ 1 upravuje v odstavci e) hlášení pohlavních nemocí včetně podezření na takové onemocnění (příjice, kapavka, měkký vřed, lymphogranuloma venereum, granuloma venereum). Přibyla povinnost hlášení při podezření na taková onemocnění. Hlášení podléhají všechna podezření na pohlavní choroby, onemocnění PN a úmrtí na PN. Nesplnění těchto povinností může být postiženo peněžitou pokutou nebo odnětím licence. Hlášení pohlavní nemocí se podává na formuláři označeném „Hlášení pohlavní nemocí“ SEVT 017 2.

Důvod, proč některé pojišťovny vyřadily venerologické kódy ze seznamu zdravotnických výkonů, je to, že je zdravotnická zařízení dlouhodobě neuplatňovala. Pojišťovny se mohly domnívat, že venerické choroby nebo podezření na ně se v některých ambulantních zařízeních již nevyskytují.

Jako doklad, že se venerické choroby vyskytují a mohou být diagnostikovány i v ambulantním zařízení, uvádím dva dokumentované případy syfilis z poslední doby.Venerologické kódy nebylo možno použít.

V prvním případě z 20.1.2008 se jednalo o 40letého muže s nesvědícími hněděčervenými papulózními projevy na chodidlech, vředy na genitálu (obr.1). Sérologické vyšetření provedené ambulantně potvrdilo diagnózu syfilis.

Ulcus durum  (muž – 40 letý, foto ze dne 20.1.2008). Autorka: Hana Duchková.
Obr. 1. Ulcus durum (muž – 40 letý, foto ze dne 20.1.2008). Autorka: Hana Duchková.

Ve druhém případě ze dne 20.1.2009 se jednalo o 26 letou kojící ženu s defektem nad hrudní kostí a papulózními projevy na břiše. Sérologické vyšetření potvrdilo infekční stadium syfilis (podrobně zpracovaná kazuistika bude publikovaná v nejbližší době). Venerologické kódy opět nebylo možno použít.

Na závěr – je nutné dodržovat jednotný postup a přístup k venerickým chorobám, které „zatím ještě“ patří do našeho oboru.

Došlo do redakce: 10. 2. 2009

MUDr. Hana Duchková, DrSc.

Kožní sanatorium s.r.o.

Velká Hradební 47

40001 Ústí nad Labem

E-mail: duchkova@koznisanatorium.cz


Štítky
Dermatologie Dětská dermatologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská dermatologie

Číslo 2

2009 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#