#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Obrazová dokumentace


Vyšlo v časopise: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 113, 2013, 1, s. 4

Vážení autoři odborných sdělení,

zajisté jste postřehli, že prvé číslo našich časopisů dostáváte nejen v novém formátu, ale též se změnila grafická úprava, barevnost i tisk odborného textu.

Důvodem změny je spolupráce s novým nakladatelem. Stala se jím akciová společnost Mladá fronta a. s. – divize Medical Services, která nabízí komplexní servis pro zdravotnické tituly. Zajišťuje především grafické a redakční zpracování obsahu jednotlivých čísel časopisů, včetně vytištění a distribuce.

Tato změna přinese i nové prvky vzájemné spolupráce. Kromě jiného se bude týkat i zasílané obrazové dokumentace. Proto redakce přistoupila k inovaci Pokynů pro autory, které pro nedostatek místa v tomto čísle nelze celé zveřejnit.

Předkládáme proto kapitolu o zpracování obrazové dokumentace, kde je změn nejvíce:

Obrazová dokumentace

Tabulky se nevkládají do textu článku, posílají se ve formátu MS Excel, nelze je přijmout ve formě obrázku.

Obrázky se také nevkládají do textu, přikládají se v elektronické podobě a v samostatném souboru, ve formátech JPG,TIF, PNG nebo EPS, rozlišení minimálně 300 dpi, v šíři minimálně 12 cm. Obrázky ve formátu JPG se nekomprimují. Obrázky zaslané ve wordovém formátu a vložené do textu nejsou pro tisk vhodné, stejně jako obrázky ve formátu Power Point, je nutné je převést do formátu JPG nebo TIF.

Grafy ze zasílají ve formátu MS Excel a je třeba k nim připojit původní numerické údaje, aby grafy mohly být převedeny do počítačové grafiky.

Obrázky a grafy se přikládají i k tištěné verzi rukopisu (stačí černobíle) jako orientační ukázka pro kontrolu při zpracování článku. V tiskárně nelze použít k reprodukci obrázky nebo grafy vytištěné na počítači.

Je možné posílat fotografie na papíru, ty však musejí být ostré, lesklé, písmena, číslice a symboly dobře čitelné, a tak velké, aby byly čitelné i při zmenšení. Popisek a poznámky patří do legendy, nikoliv do samotného obrázku.

Také obrázky a grafy v textu se vyznačují číslicemi v kulatých závorkách (např. tab. 3, graf 1). Popisky obrázků a grafů se píší vždy vlevo pod dolním okrajem.

U originálních fotografií se pak na zadní straně, měkkou tužkou, napíší tyto údaje: číslo obrázku, jméno autora, počátek názvu článku a šipkami („nahoře“ – „dole“), správnou polohu. Na mikrofotografiích musí být udáno měřítko; šipky, písmena a ostatní symboly musejí být kontrastní proti pozadí.

Tabulky a obrazová dokumentace  musejí být doplněny vysvětlivkami použitých zkratek a symbolů.

Materiály ( tabulky, obrázky grafy), které autor převzal z jiných publikací, mohou být otištěny jen se souhlasem osoby/nakladatelství, které mají autorské právo, a u ilustrace pak poznačit zdroj  (např. převzato z .., podle autora.. apod.)

Do publikace na okraj textu se tužkou vyznačí vsuvkou, kam má být tabulka nebo obrazová dokumentace vložena. Tiskárna toto přání bude respektovat s ohledem na zalomení textu do sloupců a stran.

Počet tabulek a obrazové dokumentace není omezen, je na úvaze autora zvolit optimální počet ilustrací pro daný text.  Oba časopisy jsou tištěny barevně.

Kompletní Pokyny pro autory otiskneme v některém nejbližším čísle časopisu. Od 1. 2. 2013 se s nimi můžete seznámit na webové adrese: www.prolekare.cz/ceska-stomatologie-pokyny.


Štítky
Chirurgie maxilofaciální Ortodoncie Stomatologie

Článek vyšel v časopise

Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství

Číslo 1

2013 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#