#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Počítačová kontrola tvaru zubního oblouku u pacientů s rozštěpem


Computing Control of the Shape of Dental Arch in Patients with Cleft Palate

The aim of the work was to evaluate the shape and dimension of upper and lower arch in patients with cleft palate after a surgical-orthodontic therapy. We also compared these results with values measured in a randomly selected sample of a young adult population and patients with orthodontic anomaly without cleft palate before the treatment, immediately after therapy and after a lapse of time of 5 years. The measurement employed the Orthoscope apparatus and computing analysis of the image. It has been demonstrated that in patients with orthodontic anomalies and orofacial cleft palate, modern orthodontic therapy is capable of enlarging the upper dental arch to values, which are considered as standard and to create optimal conditions for subsequent prosthetic therapy, if necessary.

Key words:
stomatology – orthodontia – prosthetics – cleft palate


Autoři: R. Hippmann 1;  T. Dostálová 1;  M. Bartoňová 1;  M. Peterka 2,3;  K. Morong 4;  V. Smutný 4
Působiště autorů: Stomatologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha přednosta prof. MUDr. J. Mazánek, DrSc. 1;  Ústav experimentální medicíny AV ČR, Praha 2;  Klinika plastické chirurgie FNKV, Praha přednosta doc. MUDr. M. Tvrdek 3;  Centrum strojového vnímání, katedra kybernetiky FE ČVUT, Praha vedoucí katedry prof. ing. V. Hlaváč, CSc. 4
Vyšlo v časopise: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 105, 2005, 5, s. 100-107
Kategorie: Články

Souhrn

Cílem naší studie bylo posoudit tvar a rozměry horního a dolního oblouku u pacientů s rozštěpem po chirurgicko-ortodontické léčbě. Dále porovnat tyto výsledky s hodnotami naměřenými u náhodně vybraného vzorku mladé dospělé plně ozubené zdravé populace a pacientů s ortodontickou anomálií bez rozštěpu před léčbou, těsně po léčbě a s odstupem 5 let. K tomuto měření jsme použili přístroj Orthoscope a počítačovou analýzu obrazu. Prokázali jsme, že moderní ortodontická terapie je schopna u pacientů s ortodontickými anomáliemi a s orofaciálními rozštěpy zvětšit horní zubní oblouk až k hodnotám, které jsou považovány za normu a vytvořit tak optimální podmínky pro následnou protetickou terapii, je-li jí zapotřebí.

Klíčová slova:
stomatologie – ortodoncie – protetika – rozštěp


Štítky
Chirurgie maxilofaciální Ortodoncie Stomatologie

Článek vyšel v časopise

Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství

Číslo 5

2005 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#