#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDR. MIROSLAV UHER DEVADESÁTILETÝ


Vyšlo v časopise: Čes. a slov. Oftal., 78, 2022, No. 3, p. 149
Kategorie: Zprávy

Emeritní primář očního oddělení v Oblastní nemocnici Kolín a.s. MUDr. Miroslav Uher se na začátku dubna 2022 dožívá krásného věku devadesáti let.

Kolínský rodák Miroslav Uher studoval medicínu na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze v první polovině pohnutých padesátých let. Svoje studia úspěšně završil promocí v roce 1956. V té době ještě ani nepřemýšlel o oboru oftalmologie. Vzhledem k tomu, že absolventi lékařských fakult tehdy byli do zaměstnání rozdělováni na základě takzvaných „umístěnek“, bylo velkou loterií, kam kdo půjde. U čerstvého absolventa MUDr. Uhra zasáhlo štěstí hned dvakrát. Dostal umístěnku do svého rodného Kolína a vzhledem k tomu, že v nemocnici nebylo v tu dobu jiné volné místo než na očním oddělení, tak nastoupil jako mladý oftalmolog. A byla to správná volba. Očnímu oddělení kolínské nemocnice zůstal věrný až do důchodu, i později s očním oddělením spolupracoval a dodnes kontakt neztratil.

Očním oddělením prošel opravdu od píky, tedy od absolventa, přes funkce sekundáře, staršího sekundáře, až k pozici primáře. Atestaci z oftalmologie I. stupně složil v roce 1959 a II. stupně v roce 1968. Primářem byl jmenován v roce 1967 a oddělení vedl dlouhých 32 let až do roku 1999, kdy na svou žádost odešel do důchodu. S oftalmologií ale neskončil. Ještě řadu let pracoval jako ambulantní oftalmolog v Kolíně a jako ikona očního lékařství v tomto regionu byl pacienty vyhledáván a oblíben.

Během svého dlouhého působení na očním oddělení se věnoval operacím katarakty, zavedl operace pod mikroskopem a implantace nitroočních čoček. Byl oblíbeným dětským oftalmologem, jeho znalosti v dětské oftalmologii nepochybně přesahovaly svým významem hranice regionu. Dodnes na našem oddělení kontrolujeme pacienty i ve vyšším věku, které jako děti primář Uher úspěšně operoval.


Legendou se stala jeho bateriová oční frézka, za jejíž vývoj získal v roce 1975 zlepšovatelské ocenění od ministra zdravotnictví „Nejlepší zlepšovatel ve zdravotnictví“. Byl aktivní i při rekonstrukci oddělení v sedmdesátých letech, kdy neváhal přiložit ruku k dílu jako zdatný řemeslník. O tom máme v archivu oddělení bohatou dokumentaci.

V mimopracovním životě byl sportovně založený – výborný tenista i lyžař. Měl rád cestování, hlavně k moři, kde náruživě holdoval své zálibě v potápění. Své volné chvíle, pokud nebyl na cestách, rád trávil v přírodě na své chatě.

U příležitosti 80. narozenin a za zásluhy o rozvoj města byl Spolkovou radou Kolína jmenován osobností Kolína.

Vážený pane primáři, dovoluji si Vám z celého srdce a jménem všeho personálu očního oddělení Oblastní nemocnice Kolín a.s. popřát hodně zdraví a štěstí do dalších let Vašeho úspěšného života.

Jménem očního oddělení ONK a.s.

prim. MUDr. Pavel Rezek, CSc.


Štítky
Oftalmologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská oftalmologie

Číslo 3

2022 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#