#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Komentář k článku Valchář J et al. Hemangioblastom a jeho léčba pomocí Leksellova gama nože


Autoři: V. Beneš
Působiště autorů: Neurochirurgická klinika 1. LF UK a ÚVN Praha
Vyšlo v časopise: Cesk Slov Neurol N 2008; 71/104(2): 215
Kategorie: Komentář

Článek Valcháře et al Hemangioblastom a jeho léčba pomocí Leksellova gama nože, který vychází v tomto čísle, mne nutí ke krátké poznámce. Možnost léčit hemangioblastomy radiochirurgicky je známá a jistě všichni neurochirurgové již narazili na „angioretikulom“, kde alespoň zauvažovali o radiochirurgii.

Ale článek dobře dokumentuje i něco jiného. Je to zásadní rozdíl v hodnocení výsledků mezi neurochirurgickými a radiochirurgickými publikacemi. V radiochirurgických pracech jsou mezi úspěšně léčenými nádory i ty, které zůstávají stacionární a které by mnohdy stacionární zůstaly i bez léčby. Radiochirurgie tak za svůj úspěch deklaruje přirozený průběh onemocnění. To neurochirurg nemůže. Platí to nejen pro hemangioblastomy, ale i pro schwannomy VIII. nervu, meningeomy, adenomy hypofýzy, kavernomy a mnohé další. Všichni máme ve svých ambulancích asymptomatické nebo minimálně symptomatické nemocné, kteří jednou za čas přijdou na MRI, abychom se společně podívali, jak je jejich nádor stejný jako před rokem.

Abychom mohli spolehlivě hodnotit efekt léčby (v zásadě i chirurgické), bylo by nutné před jakýmkoliv zákrokem dokumentovat růst nádoru nebo alespoň nárůst klinických příznaků. Teprve pak by bylo prokázáno zastavení růstu, a tedy efekt léčby. Pokud není tato podmínka splněna, je nutné radiochirurgické výsledky hodnotit ve 3 kategoriích: úspěšná léčba, tedy zmenšení či vymizení nádoru, nejistý efekt léčby, tedy expanze je stacionární, a neúspěšná léčba: nádor roste.

Pro ilustraci takto zhodnotíme článek Valcháře et al. Ze 43 léčených nádorů referují autoři 31, u kterých měli kontrolní vyšetření. V této skupině 11 nádorů regredovalo, léčba byla tedy úspěšná u 35 % nádorů. Celkem 14 ložisek zůstalo stacionárních, nejistý je tedy efekt léčby u 45 % nádorů a 6 ložisek progredovalo, tedy 20 %. Nelze uzavřít, že léčba je úspěšná v 80 %, ale pouze ve 35 %. Chirurgická úspěšnost v případě hemangioblastomů vysoko překračuje 90 %.

Tento editorial nemá za cíl shodit radiochirurgii, právě naopak. Radiochirurgie je vynikající doplňková a alternativní metoda. Ve většině oblastí však nedosahuje výsledků srovnatelných s otevřenou neurochirurgií a jen v určitých přísně vybraných případech je vhodná jako metoda první volby.

plk. prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc.

Neurochirurgická klinika 1. LF UK a ÚVN Praha

U Vojenské nemocnice 1200

169 02 Praha 6

e-mail: vladimír.benes@uvn.cz


Štítky
Dětská neurologie Neurochirurgie Neurologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie

Číslo 2

2008 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#