#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. Jan Lata šedesátníkem


Autoři: T. Vaňásek 1;  O. Urban 2;  P. Hůlek 2;  P. Dítě 3
Působiště autorů: II. interní klinika gastroenterologická FN Hradec Králové 1;  Centrum péče o zažívací trakt, Vítkovická nemocnice a. s., Ostrava 2;  Akademické centrum gastroenterologie Interní kliniky a LF Ostravské univerzity, Ostrava 3
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2013; 67(6): 519-520
Kategorie: Různé: osobní zprávy

Koncem letošních prázdnin oslavil 60. ­narozeniny prof. MUDr. Jan Lata, CSc. (obr. 1). Stojí to za zamyšlení hned z několika důvodů. Nepochybně proto, že je nepřehlédnutelnou osobností české gastroenterologie i hepatologie. Jako jediný byl zvolen a pracuje současně v orgánech obou společností; je mnohaletým členem výboru České hepatologické společnosti a v současném volebním období i členem revizní komise České gastroenterologické společnosti. Dalším pozoruhodným faktem je, že mimo odborně medicínské práce, včetně zaujetí výzkumem, jej vždy bavila práce pedagogická a organizačně tvůrčí v různých tělesech univerzit, jejichž bytostnou součástí se vždy cítil. V neposlední řadě je důvodem připomenutí jeho kulatého jubilea i to, že při zběžném pohledu na ztepilou Honzovu postavu s charakteristicky optimistickým a přátelským výrazem by mu šest křížků na hřbetě nikdo nehádal. Jak dokumentují holá fakta jeho curricula, Honza vždy poněkud přečnívá (tedy nejen pokud si za něj sednete v přednáškovém sále) a jako persona se nedá zmenšit do obvyklých schémat.

Prof. MUDr. Jan Lata, CSc.
Fig. 1. Prof. Jan Lata, MD.
Obr. 1. Prof. MUDr. Jan Lata, CSc. Fig. 1. Prof. Jan Lata, MD.

Prof. Lata vystudoval medicínu na Lékařská fakultě UJEP Brno a od roku 1977 do 1989 pracoval jako lékař na III. interní klinice Nemocnice u sv. Anny v Brně. Od roku 1989 do roku 2010 byla jeho pracovištěm Interní hepatogastro­enterologická klinika FN a LF MU Brno, kde působil jako odborný asistent, vedoucí lékař JIP, docent a posléze jako přednosta kliniky. Tato klinika prožívala v 90. letech pod vedením prof. MUDr. Petra Dítě, DrSc., prudký rozvoj a stala se jedním z vedoucích gastroenterologických pracovišť nejen v České republice a vychovala řadu odborníků. Klinika se profilovala výrazně i v hepatologii, která byla hlavním předmětem zájmu Jana Laty. Svou usilovnou prací přispěl k rozvoji kliniky i v rámci svého odborného růstu, v roce 1977 obhájil titul kandidáta věd, v roce 2001 habilitoval a stal se docentem vnitřního lékařství MU a v roce 2006 byl jmenován profesorem vnitřního lékařství. Ze zahraničních stáží jmenujme dlouho­dobé pobyty na univerzitních pracovištích ve Francii (v Dijonu, Clichy, Paříži) a USA (v Dallasu), které významně přispěly nejen k osobnímu odbornému růstu prof. Laty, ale jím získané zkušenosti pozitivně ovlivnily i rozvoj brněnského pracoviště. Od roku 2010 pracuje v Ostravě, je profesorem vnitřního lékařství na LF Ostravské univerzity. Z akademických pozic zastával v letech 2006–2010 funkci proděkana pro vnější vztahy LF MU Brno, od roku 2011 až doposud je prorektorem pro vědu a vnější vztahy Ostravské univerzity v Ostravě, na obou lékařských fakultách byl členem vědecké rady; v současnosti je členem vědecké rady Ostravské univerzity.

Prof. Lata byl hlavním řešitelem šesti grantů (hodnoceny v kategorii A) a spoluřešitelem tří grantů, většina z nich se věnovala hepatologické problematice. Je členem České internistické, hepato­logické a gastroenterologické společnosti, ze zahraničních pak International Ascites Clubu a American Association for the Study of Liver Diseases. Jeho publikace získaly třikrát Cenu prof. Hořejšího udělovanou Českou hepatologickou společností za uznávané zahraniční publikace a jednou cenu České hepatologické společnosti pro nejlepší monografii vydanou v roce 2005. Seznam publikovaných prací zahrnuje celkem 110 článků in extenzo, z toho 30 v zahraničí, dále vydal tři monografie jako hlavní autor, sedm monografií a jednu zahraniční monografii jako spoluautor. Je spoluautorem šesti učebnic a tří skript.

Integrální součástí prof. Laty je schop­nost definovat problém, nadchnout pro jeho řešení tým partnerů a zdárně projekt dotáhnout do konce. Je mu dáno snadno navazovat kontakty a věcně vést diskuzi. Má vizi fungující univerzitní pospolitosti, která se nerozvíjí jen v rovině odborné, ale košatí i po stránce společenské a lidské. To se naplno projevilo zejména v kritické chvíli, kdy opustil brněnskou kliniku a okamžitě navázal úspěšnou a oceňovanou prací na rozvoji ostravské fakulty i univerzity. Za krátkou dobu se v roli prorektora Ostravské univerzity zapsal do podvědomí tamní intelektuální komunity, cizeluje spolupráci mezi různými fakultami, studenty a profesory i veřejností a úspěšně navazuje kontakty se zahraničím. Jaksi mimochodem se angažuje i občansky, hledá pomoc a prostředky potřebným projektům v rámci nadačního fondu ProPanacea, který založil. Každoročně organizuje tradiční Moravské gastroenterologické dny s mezinárodní účastí. Jak to všechno stíhá, je tajemství, které snad zná jen on sám. A možná jeho žena Romana, bez jejíž podpory by ani Honzova robustní figura nebyla tak pevně zakotvena proti ne vždy příznivým vichrům osudu a neodolávala by tak zdařile zubu času. Nebo by přispěli vysvětlením jeho milovaní „synci“, jimiž se Honza pyšní a kteří již nalezli jasné postavení v životě a svých profesích. Pokud zmiňujeme rodinné zázemí, nelze nevzpomenout Honzovu maminku, skvělou lékařku, jež mu nepochybně byla vzorem.

Není zcela obvyklé, aby se na „laudaci“ podílelo více autorů, ale k vytvoření uceleného Honzova obrázku je třeba snést kaménky z více hromádek, tedy odborně medicínské gastroenterologické a hepatologické, univerzitní brněnské i ostravské. Pokud mu zdraví a okolnosti dovolí, můžeme čekat, že při dalších kulatinách bude Latova ostravská stopa výrazně otištěna na cestě české gastroenterologie a hepatologie.

Vše dobré mu přejeme ze srdce nejen jménem svým, ale i celé řady přátel a spolupracovníků. Jako enolog amatér jistě pochopí, co chceme říci: ročník je to dobrý, réva skvělá, ale skutečná kvalita se nepochybně ještě ukáže… má čas dozrát.

prof. MUDr. Petr Dítě, DrSc.

Interní klinika FN Ostrava

17. listopadu 1790, 708 52 Ostrava

pdite.epc@gmail.com


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná
Článek Golimumab

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 6

2013 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#