#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vítejte na palubě


Autoři: J. Špičák 1;  M. Lukáš 2
Působiště autorů: Klinika hepatogastroenterologie, IKEM, Praha 1;  Klinické a výzkumné centrum pro střevní záněty, ISCARE a Interní klinika 1. LF UK a ÚVN Praha 2
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2011; 65(5): 248
Kategorie: Editorial

Představujeme nové členy mezinárodní redakční rady časopisu Gastroenterologie a hepatologie

Obsah a forma jsou dvě strany jedné mince. Ruku v ruce s obsahovými změnami časopisu Gastroenterologie a hepatologie musí jít snaha o povznesení jeho prestiže. Důležitým milníkem na této cestě je registrace časopisu do databáze PubMed. Jedná se o jednu z nejvyhledávanějších databází a příliš nepřeháníme, když řekneme, že kdo není vidět v PubMed, jako by vědecky neexistoval. Časopis – tehdy Česko-slovenská gastroenterologie a výživa – před lety zaregistrován v této databázi byl, jeho odchod zapříčínily opakované změny názvu. Dostat se zpět, jak již to bývá, nebude jednoduché. Ve světě vychází stovky gastroenterologických periodik, výbornou úroveň má rumunský časopis, kvalitní jsou i časopisy maďarské a polské. Při zvažování žádosti o registraci hrají nezanedbatelnou roli i známá jména v redakční radě, která naopak nepropůjčí svůj kredit akci, která by je mohla kompromitovat. Nedílnou součástí změn v časopisu je vytvoření nové mezinárodní redakční rady (international editorial board), ve které budou zastoupeni zahraniční experti s mimořádnou odbornou prestiží, kteří navíc budou připraveni náš časopis po stránce odborné a společenské na mezinárodním poli podpořit.

Je nám velkou ctí, že členství v redakční radě přislíbila řada jmen nejvyšší vědecké, edukační a publikační kategorie, s kterými Vás postupně budeme seznamovat. Prvním na řadě je profesor David A. Lieberman.

prof. David A. Lieberman
prof. David A. Lieberman

Narodil se v Misouri dne 20. září 1950. Výzkumem – zvířecími modely – se zabýval na studiích na Lékařské fakultě University of Michigen v Ann Arbor. První i další stupeň postgraduálního vzdělání (internship, residency, felow) absolvoval na University Portland. Postgraduální vzdělání zakončil atestem z vnitřního lékařství a gastroenterologie (1983). „Asociačním“ profesorem se stal v roce 1987, řádným profesorem 1993. Portland neopustil, v roce 1993 se stal sekčním šéfem, v roce 1998 přednostou gastroenterologické divize. Absolvoval cum laude, dále získal 15 vědeckých ocenění. Byl členem mnoha výborů odborných společností, vrcholem bylo prezidentství Americké endoskopické společnosti (ASGE) v letech 2000–2001. Je autorem a spoluautorem 197 prací publikovaných in extenso. První (1972) je o adaptaci svalů morčat, poslední 2011 má příznačný titulek: Interval fecal immunochemical testing in colonoscopic surveillance program. Příznačný proto, že kolorektální karcinom a screening jsou Liebermanovým životním tématem. Lieberman také přispěl do nesčetných knih a sborníků endoskopického zaměření. Na amerických kongresech (DDW) vyprodává jeho působivý precizní přednes sály. Prezentace profesora Liebermana i jeho přátelský nepředpojatý projev mimo odborný program jsme mohli ocenit při příležitosti středoevropského kongresu CEURGEM v Praze v loňském roce.


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 5

2011 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#