Karboxylové kyseliny z hnědých řas Fucus vesiculosus a Padina pavonica


Autoři: Elena Krivoruchko;  Hussein Kanaan;  Victoria Samoilova;  Tetiana Ilyina;  Oleh Koshovyi
Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2017; 66, 287-289
Kategorie: Krátké sdělení

Souhrn

S použitím metody plynové chromatografie-hmotnostní spektrometrie byl ve stélkách chaluhy bublinaté (Fucus vesiculosus) stanoven obsah 28 karboxylových kyselin. Převládají kyselina palmitová, šťavelová a jablečná. Ve stélkách řasy Padina pavonica bylo zjištěno 27 karboxylových kyselin. Převládají kyselina palmitová, šťavelová a olejová.

Klíčová slova:
hnědé řasy • Fucus vesiculosus • Padina pavonica • karboxylové kyseliny • plynová chromatografie • hmotnostní spektrometrie


Zdroje

1. Kanaan H., Belous O. Marine Algae of the Lebanese Coast. Nova Science Publishers 2016; 200 p.

2. Li H., Li J., Tang Y., Lin L., Xie Z., Zhou J., Zhang L., Zhang X., Zhao X., Chen Z., Zuo D. Fucoidan from Fucus vesiculosus suppresses hepatitis B virus replication by enhancing extracellular signal-regulated Kinase activation. Virol. J. 2017; 14 (1), 178.

3. Agregan R., Munekata P. E., Dominguez R., Carballo J., Franco D., Lorenzo J. M. Proximate composition, phenolic content and in vitro antioxidant activity of aqueous extracts of the seaweeds Ascophyllum nodosum, Bifurcaria bifurcata and Fucus vesiculosus. Effect of addition of the extracts on the oxidative stability of canola oil under accelerated storage conditions. Food Res. Int. 2017; 99 (3), 986–994.

4. Yassine F., Awada S., Zein S., Krivoruchko E., Chahine N., Kanaan H. The influence of seasons on the composition and antioxidant activity of polysaccharides of brown algae (Padina pavonica) from the Lebanese coast. J. Phytother. Pharmacol. 2012; 1 (6), 19–33.

5. Krivoruchko E. V., Andrushchenko О. А., Kononenko A. V. Carboxylic acids from Sorbus aucuparia and Sorbus aria. Chem. Nat. Comp. 2013; 49 (4), 742–743.

6. Wahbeh M. I. Amino acid and fatty acid profiles of four species of macroalgae from Aqaba and their suitability for use in fish diets. Aquaculture 1997; 159 (1–2), 101–109.

7. Jones A. L., Harwood J. L. Lipid composition of the brown algae Fucus vesiculosus and Ascophyllum nodosum. Phytochemistry 1992; 31 (10), 3397–3403.

Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 6

2017 Číslo 6

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Příběh jedlé sody
nový kurz
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Krvácení v důsledku portální hypertenze při jaterní cirhóze – od pohledu záchranné služby až po závěrečný hepato-gastroenterologický pohled
Autoři: PhDr. Petr Jaššo, MBA, MUDr. Hynek Fiala, Ph.D., prof. MUDr. Radan Brůha, CSc., MUDr. Tomáš Fejfar, Ph.D., MUDr. David Astapenko, Ph.D., prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D.

Rozšíření možností lokální terapie atopické dermatitidy v ordinaci praktického lékaře či alergologa
Autoři: MUDr. Nina Benáková, Ph.D.

Léčba bolesti v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. PhDr. Zdeňka Nováková, Ph.D.

Revmatoidní artritida: včas a k cíli
Autoři: MUDr. Heřman Mann

Všechny kurzy
Kurzy Soutěž Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se