#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. Zbyněk Hrnčíř, DrSc. – 85 let


Vyšlo v časopise: Čes. Revmatol., 26, 2018, No. 2, p. 109-110.
Kategorie: Ze života společnosti

Dne 21. 5. 2018 se dožil ve vynikajícím fyzickém i duševním stavu 85 let jeden z nejvýznamnějších revmatologů a internistů České republiky prof. MUDr. Zbyněk Hrnčíř, DrSc. Při této příležitosti se konal ve Výukovém univerzitním centru Karlovy univerzity v Hradci Králové slavnostní seminář za účasti magnificence pana děkana prof. MUDr. J. Malého, CSc., ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové prof. MUDr. V. Paličky, DrSc., prezidenta České revmatologické společnosti prof. MUDr. J. Vencovského, DrSc., a dalších významných hostí. V odborném programu pak mimo další vystoupil s excelentní odbornou přednáškou i sám jubilant a vlastně tím potvrdil i slova předřečníků, kteří nejen vyzdvihovali jeho obrovský význam pro rozvoj oboru jak na úrovni Lékařské fakulty v Hradci Králové, tak na úrovni celé české revmatologie a interny. Zároveň se potvrdilo, že nejde o ukončený proces v minulosti, ale naopak o stále probíhající jubilantovu aktivitu klinickou, vědeckou a pedagogickou.

Přednáškový den 6. 6. 2018 v Hradci Králové, věnovaný životnímu jubileu
prof. MUDr. Zbyňka Hrnčíře, DrSc.
Zprava prof. MUDr. Zb. Hrnčíř, DrSc., prof. MUDr. K. Pavelka, DrSc.,
prof. MUDr. J. Vencovský, DrSc.
Přednáškový den 6. 6. 2018 v Hradci Králové, věnovaný životnímu jubileu prof. MUDr. Zbyňka Hrnčíře, DrSc. Zprava prof. MUDr. Zb. Hrnčíř, DrSc., prof. MUDr. K. Pavelka, DrSc., prof. MUDr. J. Vencovský, DrSc.

Když jsem psal laudatio k 80. narozeninám pana profesora Hrnčíře, použil jsem zvláštní formát v tom smyslu, že jsem částečně využil bibliografická data napsaná k jeho 70. narozeninám a jen jsem bilancoval posledních 10 let. I když mi toto zjednodušení pomohlo, bilancování posledních 10 let mezi dvěma jubilei bylo stejně náročné, protože zjednodušeně řečeno, ta činnost byla neuvěřitelně intenzivní, stejně jako předcházející dekády. A totéž lze říci o bilanci posledních 5 let. Nebudu provádět komplexní bilanci vědecké a pedagogické činnosti jubilanta, ale soustředím se jen na akce nejvýznamnější. Mezi roky 2013–2018 proběhlo 5 národních Československých kongresů, na kterých ve všech vystoupil prof. Hrnčíř jako zvaný přednášející s přednáškou typu plenární, tedy zásadního významu. Konkrétně v roce 2017 v Bratislavě to byla přednáška s názvem Principy působení mikrobiálních agens GIT na revmatologická onemocnění, od mikrobiomu po septickou artritidu, v září letošního roku pak přednáška s názvem Riziko prognosticky závažných infekcí u systémového lupus erythematodes. Kromě toho pak jubilant přednášel na dalších akcích ČRS, jako byly Slapské revmatologické dny nebo Sympozium mladých revmatologů. Z hodnocení účastníků těchto nejmladších odborníků našeho oboru vím, že jeho přednáška byla hodnocena jako jedna z nejlepších.

Nicméně bych se rád zmínil o ještě jednom aspektu tvé práce a totiž o tom, který není vidět, ale je nesmírně důležitý. Jde o činnost recenzní, a to na úrovni oponentury publikací, knih, kapitol do knih, postgraduálních doktorských prací, docentských řízení a profesorských jmenovacích řízení. Dá se říci, že Tvoje recenze jsou přítomny až u 80 % celkové akademické produkce revmatologie v Česku. Recenze přijímá jubilant ochotně, provádí je rychle, neuvěřitelně pečlivě, přísně, ale ve své podstatě pozitivně a laskavě, což je přijímáno žadateli vždy s velkou úlevou. Jako konkrétní příklad bych uvedl ochotu provést recenzi naší knihy „Farmakoterapie revmatických onemocnění“ v krátké době během měsíce srpna. Recenze byla velmi pečlivá, rozsáhlá a recenzent neváhal jít do nové literatury při snaze o korekci určitých problémů, což je v dnešní době v Česku krajně neobvyklé. Všechny připomínky jsme akceptovali a určitě přispěly ke zlepšení kvality učebnice. V letošním roce zase prof. Hrnčíř figuroval jako oponent u jednoho docentského řízení a jedné doktorské disertační práce vědeckých pracovníků z RU Praha. A v srpnu bude oponovat 2. vydání knihy Revmatologie.

V minulém laudatiu v roce 2013 jsem vyjmenoval několik oblastí činnosti a vlastností, pro které si prof. Hrnčíře vážím a proč ho také obdivuji a stále považuji za svůj vzor profesní i lidský. Nyní bych přidal ještě jeden. Jde o fakt, že klišé, že věk nehraje žádnou roli, prof. Hrnčíř potvrzuje a jeho vědecká úroveň, angažovanost a elán by mohly být příkladem pro řadu třicátníků. Je i povzbuzením pro nás starší, že i vyšší věk nemusí být pro lékaře a vědce překážkou pro špičkovou činnost a že toho máme vlastně před sebou ještě dost, i když jen přiblížení se našemu vzoru prof. Hrnčířovi bude obtížné.

Vážený pane profesore, milý Zbyňku. Jménem svým a členů České revmatologické společnosti Ti přeji především pevné zdraví. Přát elán a další obvyklé části zdravic by bylo nošením dříví do lesa. Oficiálně jsi sice čestným členem ČRS, ale v rovině neoficiální jsi stále základním pilířem našeho oboru, bez kterého si některé aktivity ani nedovedu představit.       

Prof. MUDr. K. Pavelka, DrSc.


Štítky
Dermatologie Dětská revmatologie Revmatologie

Článek vyšel v časopise

Česká revmatologie

Číslo 2

2018 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#