#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Protilátky získané po infekci koronavirem nás dlouhodobě chrání před opakovanou infekcí, pravil už i Lancet


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 37
Kategorie: Dopis redakci

Vážená redakce,

v únoru 2023 časopis Lancet konečně zveřejnil metaanalýzu, která potvrdila, že prodělání infekce COVID-19 jakoukoli variantou viru SARS-CoV-2 chrání před reinfekcí s těžkým průběhem srovnatelně či lépe než dvě dávky mRNA vakcíny proti tomuto viru (1, 2). Jde o vskutku přelomový článek a je smutné, že tato data jsou v prestižním časopisu k dispozici s obrovským zpožděním. Konečně tedy obdrželo oficiální posvěcení od špičkového časopisu to, co jsme v Časopisu lékařů českých a na webu proLékaře.cz v uplynulých 2 letech publikovali v několika článcích.

Dlouhodobou přítomnost protilátek proti koronaviru jsme laboratorně prokázali hned v několika laboratořích a shrnutí našich poznatků bylo zveřejněno již v červenci 2021 na webu Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě (3). Výsledky byly součástí podkladů pro jednání expertů o „uznání protilátek“, které probíhalo na podzim 2021. Finální verze článku byla otištěna v Časopisu lékařů českých v říjnu 2021 (4). Šlo o data získaná z opakovaných vyšetření protilátek, která jsme získali mezi lety 2020 a 2021. Jelikož se nejednalo o klasické klinické studie (které se většinou realizují velkými týmy za spoustu peněz a za dodržení přísných kritérií), ale o testování různých skupin zdravotníků nebo pacientů čítajících vždy několik desítek osob, byly naše závěry shledány za nedostatečné. Tým odborníků řešící „uznávání protilátek“ na podzim 2021 je zamítl, koncept imunity získané po prodělání nemoci byl označen za nefunkční a na Facebooku nám byl příspěvek s touto odbornou publikací v únoru 2022 dokonce zablokován jako dezinformace.   

Na základě našich zkušeností s protektivitou imunity získané po infekci a základě výsledků séroprevalenční studie PROSECO (5), ze které vyplynulo, že už v září 2021 dosahovala séroprevalence v Česku 91 %, jsme v dubnu 2022 na půdě Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) prosazovali obezřetné očkování proti COVID-19 v další sezóně. Navrhovali jsme, aby lidé, kteří již onemocnění prodělali, již nebyli očkováni booster dávkami. Tento návrh jsme zdůvodňovali tím, že jejich imunita zaručuje dostatečnou odolnost vůči závažné reinfekci, hospitalizaci či úmrtí. V zahraničním impaktovaném časopisu Infectious Diseases byl publikován náš článek, který tyto závěry obsahuje (6). Doporučovali jsme proto očkování třetí dávkou jen u osob z rizikových skupin, a to jen tehdy, pokud ještě onemocnění neprodělaly. Od počátku diskusí o očkování proti COVID-19 jsme nedoporučovali očkování zdravých mladých osob a dětí, protože pro ně prodělání infekce není rizikové.

Studií od nás i ze zahraničí prokazujících dobrou postinfekční ochranu proti opakované (závažné) nemoci mezitím vyšla řada. Nyní, po více než půldruhém roce, jsme se dočkali metaanalýzy na toto téma v Lancetu, která jasně ukazuje, že imunita po prodělané infekci je dlouhodobá (trvá déle než 40 týdnů) a výborně chrání před závažným průběhem onemocnění, hospitalizací a úmrtím. Postinfekční imunita (získaná proděláním infekce wu-chanským kmenem a kmeny alfa či delta) chránila lépe proti infekcím těmito kmeny než proti infekci omikronem. Proti závažnému průběhu nemoci nicméně chránila cca z 90 % jak proti dřívějším variantám, tak proti omikronu. Práce porovnává imunitu získanou po infekci i po očkování – a i tam prodělání infekce (zcela nepřekvapivě) chránilo lépe než očkování.

Náš „spor o protilátky“ tímto definitivně končí. Připijme na zdraví „imunity získané po prodělané infekci“ a poděkujme za práci všem lidem z laboratoří, kteří tomuto v učebnicích popsanému konceptu věřili. Náš velký respekt má také Časopis lékařů českých, který otiskl hned několika článků na toto téma bez ohledu na politický narativ.

RNDr. Zuzana Krátká, Ph.D.
MUDr. Hana Zelená, Ph.D.
MVDr. Václav Fejt
RNDr. Tomáš Fürst, Ph.D.
doc. RNDr. Arnošt Komárek, Ph.D.
RNDr. Jaroslav Janošek, Ph.D.

Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků


Zdroje
  1. Stein C., Nassereldine H., Sorensen R. J. D. et al.; COVID-19 Forecasting Team. Past SARS-CoV-2 infection protection against re-infection: a systematic review and meta-analysis. Lancet 2023; 401: 833–842.
  2. Do jaké míry chrání prodělání COVID-19 před těžkým průběhem reinfekce – výsledky metaanalýzy. proLékaře.cz, 10. 3. 2023. Dostupné na: www.prolekare.cz/novinky/do-jake-miry-chrani-prodelani-covid-19-pred-tezkym-prubehem-reinfekce-vysledky-metaanalyzy-133781
  3. Krátká Z, Fejt V, Kučera R a kol. Protilátky po prodělané infekci poskytují dostatečnou a dlouhodobou ochranu proti onemocnění COVID-19. Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě, 28. 7. 2021. Dostupné na: https://zuova.cz/Home/Clanek/protilatky-po-prodelane-infekci-poskytuji-dostatecnou-a-dlouhodobou-ochranu-proti-onemocneni-covid-19 
  4. Krátká Z, Fejt V, Kučera R a kol. Protilátky po prodělaném onemocnění COVID-19 poskytují dostatečnou a dlouhodobou ochranu před reinfekcí. Časopis lékařů českých 2021; 160: 167–175.
  5. Thon V, Piler P, Pavlík T. Investigation of SARS-CoV-2 seroprevalence in relation to natural infection and vaccination between October 2020 and September 2021 in the Czech Republic: a prospective national cohort study. BMJ Open 2023; 13: e068258.
  6. Janošek J, Komárek A. Post-infection immunity provides excellent protection from COVID-19 ICU hospitalization during delta and omicron waves. Infect Dis (London) 2023; 55: 74–77.
Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#