#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Otakar Tardy, významný žák prof. Ningera, zakladatel ORL oddělení v Litomyšli – připomínka při příležitosti 45. výročí jeho úmrtí


Otakar Tardy, the founder of the ENT department in Litomyšl – commemoration on the 45th anniversary of his death

Otakar Tardy was born on June 14th 1907 in Kutná Hora. He graduated from the medical faculty of Masaryk university in Brno and trained at the local ENT clinic under the supervision of professor František Ninger. In 1938 he founded the ENT department in Litomyšl, one of the largest in Czechoslovakia. He significantly contributed to the development of organized health care in the East Bohemian region and was very involved in social life. He headed the department until 1971 when he retired. He died in 1978.

Keywords:

Otakar Tardy – Litomyšl – otorinolaryngology


Autoři: Ivan Kalivoda
Působiště autorů: Oddělení otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku, Nemocnice AGEL Nový Jičín, a. s.
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 38-41
Kategorie: Dějiny lékařství

Souhrn

Otakar Tardy se narodil 14. června 1907 v Kutné Hoře. Absolvoval Lékařskou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a pod vedením profesora Františka Ningera se erudoval na zdejší ORL klinice. V roce 1938 založil ORL oddělení v Litomyšli, které bylo jedním z největší v Československu. Významně se zasloužil o vybudování organizovaného zdravotnictví ve východočeském regionu a velmi se angažoval i ve společenském životě. Oddělení vedl do roku 1971, kdy odešel do důchodu. Zemřel v roce 1978.

Klíčová slova:

Otakar Tardy – Litomyšl – otorinolaryngologie

ÚVOD

Otakar Tardy se narodil 14. června 1907 v Kutné Hoře do rodiny zdejšího primáře chirurgického oddělení MUDr. Přemysla Tardyho (1878–1957). V rodišti navštěvoval obecnou školu i gymnázium, na kterém maturoval v roce 1926. V dalším studiu se rozhodoval mezi teologií (byl příbuzným významného evangelického reformovaného faráře dr. Heřmana z Tardy /1832–1917/), matematikou a medicínou. Lékařská studia zahájil v Praze, ale pokračoval v nich v Brně. Zde projevil hlubší zájem o obor ušního, nosního a krčního lékařství – na zdejší ORL kliniku vstoupil 15. března 1929 jako fiškus, od 1. listopadu 1929 už působil jako demonstrátor a později jako vědecká pomocná síla (1, 2).

MUDr. Otakar Tardy
Obr. 1. MUDr. Otakar Tardy

ASISTENT PROFESORA NINGERA

Po promoci v roce 1932 byl od 15. prosince jmenován asistentem brněnské otolaryngologické kliniky vedené prof. MUDr. Františkem Ningerem. Pod jeho vedením rozvíjel mladý doktor Tardy teoretické a praktické znalosti z oboru a vyvíjel čilou vědeckou činnost. Svá pozorování a zkušenosti vložil do řady přednášek a písemných sdělení, otištěných většinou v Časopisu lékařů českých (3–12).

Jeho vědecký zájem byl velice široký, publikoval práce s problematickou převážně otologickou (Therapie afekcí labyrintových, Rentgenové poškození ucha, Osteom zevního zvukovodu, Posuzovaní chronických zánětů středoušních z hlediska čsl. vojenského lékaře), ale také rinologickou (Úrazy paranasálních dutin), laryngo-faryngeální (Méně časté akutní záněty hrtanu, Spontánní krvácení z mandlí patrových), vývojovou (Ductus thyreoglossus persistent) a infekční (Tuberkulóza hrtanu v dětském věku, Klinické zkušenosti a výsledky při léčbě aktinomykosis).

Na klinice prof. Ningera působil do 30. června 1938 s přestávkou 14 měsíců, kdy konal vojenskou službu.

ZALOŽENÍ A ROZVOJ ORL ODDĚLENÍ V LITOMYŠLI

1. července 1938 byl dr. Tardy jmenován primářem ušního, nosního a krčního oddělení Všeobecné veřejné nemocnice v Litomyšli. Této svízelné průkopnické práce se chopil s nevšední iniciativou. Jeho pracoviště sídlilo od roku 1938 až do roku 1944 v pavilonu interního oddělení, zpočátku jen s 8 lůžky, která byla různě umístěná.

V roce 1944 se pracoviště přestěhovalo do novorenesanční vily Klára (byla postavena v roce 1895, působil zde spolek Družina sv. Kláry a sestry Boromejky), jež byla za 2. sv. války pronajatá pro litomyšlskou nemocnici a přestavěna na ušní pavilon (obr. 2). Toto pracoviště s více než 100 lůžky (z nichž 27 bylo určeno i pro kojence) bylo jako jedno z největších ORL oddělení v Československu schopno zajistit odbornou lékařskou péči na vysoké úrovni a pro oblast výrazně přesahující hranice okresu. Moderním způsobem sdružovalo lůžkovou část (včetně dětského ORL oddělení, obr. 3), s operačním traktem, ambulantním provozem a ostatním diagnostickým a léčebným komplementem. Primáři Tardymu se záhy podařilo i vybudování sítě ambulantních zařízení v Poličce, Vysokém Mýtě a Chocni (1, 2).

Dnešní podoba vily Klára
Obr. 2. Dnešní podoba vily Klára

Tardy na dobovém snímku s dětskými pacienty
Obr. 3. Tardy na dobovém snímku s dětskými pacienty

Během druhé světové války se prim. Tardy nepřímo zapojil do odboje, když vozil léky, jídlo a obvazový materiál partyzánům do lesů. Některé partyzány nechal zaměstnat v nemocnici jako zahradníky pod jiným jménem, aby je ochránil.

V roce 1949 přešel objekt litomyšlského oddělení do vlastnictví státu a sestry Boromejky přešly do domova důchodců v nedaleké obci Sloupnice. Oddělení se vrátilo zpět do areálu nemocnice v roce 1957. Ušní pavilon byl v roce 1958 přestavěn na TBC oddělení, které zde sídlilo dalších 15 let. Otakar Tardy působil jako primář ORL do konce roku 1971 (obr. 4) (1, 2). I během této náročné životné etapy, kdy společně s manželkou Jitkou vychoval 3 děti (obr. 5), se věnoval vědecké činnosti a publikoval několik odborných článků (Hysterický laryngospasmus, Zhojená primární difterická otogenní sepse, Středoušní zánět a jeho vztah k pneumatizaci výčnělku, Příčiny nedoslýchavosti) (13–16).

Za svého působení v Litomyšli vychoval mnoho odborných lékařů, z nichž několik dospělo do vedoucích funkcí. Za jeho vedení zde působili např. dr. Miloš Špidlen (později primář ORL v Moravské Třebové), dr. Vladimír Lašek (zástupce primáře Tardyho), dr. Jiří Malý (později primář ORL ve Svitavách), dr. Jiří Mikolášek, dr. Jiří Mrázek (pozdější přednosta ORL kliniky ve FN Ostrava), dr. Eva Kučerová (později vedoucí ORL polikliniky v Ústí na Labem), dr. Pavel Večeřa (dále působil na ORL v Novém Jičíně a Kopřivnici). dr. Vladimír Markes a dr. Božena Švábová (obr. 6).

V primářské pracovně
Obr. 4. V primářské pracovně

Rodinný portrét
Obr. 5. Rodinný portrét

Otakar Tardy se svými žáky
Obr. 6. Otakar Tardy se svými žáky

Primáři Tardymu velice záleželo na výchově svých kolegů a spolupracovníků a svědomitě se jim věnoval. V roli lékaře-učitele byl přesný, přísný, ale vždy lidský. Charakter jeho osobnosti v kombinaci s vysokou odbornou péči a zájmem o problémy pacientů i kolegů zajišťoval harmonii celého pracovního kolektivu (1).

VEŘEJNÝ A SPOLKOVÝ ŽIVOT

Otakar Tardy se věnoval organizační práci ve zdravotnictví i mimo svůj obor. Jako ředitel nemocnice v Litomyšli měl zásluhu nejen na jeí dostavbě po druhé světové válce, ale i na všeobecném rozvoji zdravotnictví v tomto regiónu. Když nastupoval do Litomyšle, byly zde pouze 4 primariáty (chirurgie, interna, porodnice a ORL), když odcházel z postu ředitele, bylo jich už 14.

Mimo jiné se zasloužil o jodidaci soli v tomto regionu, kde se hojně vyskytovaly strumy, a dále prováděl depistáže, kdy jezdil po vesnicích a prováděl záchyt zdravotních neduhů. Stál také u založení zdravotnické školy v Litomyšli (1948), jíž byl poté dlouholetým pedagogem.

Za svůj přinos k rozvoji zdravotnictví byl oceněn prezidentem Ludvíkem Svobodou vyznamenáním Za vynikající práci (17).

Iniciativně podporoval řízení a činnost Spolku českých lékařů a byl také činný ve Spolku pro získání Růžového paloučku veřejnosti (obr. 7). V roce 1948 byl zvolen do výboru tohoto spolku a díky jeho obětavé práci se tato pietní místo věnované památce českých bratří povedlo obnovit a zkrášlit (2, 18).

Památník českým bratřím na Růžovém paloučku
Obr. 7. Památník českým bratřím na Růžovém paloučku

ZÁVĚR ŽIVOTA

Po 33 letech namáhavé lékařské, pedagogické a organizační práce odešel primář Tardy na odpočinek do Brna. Sužovaly jej různé zdravotní potíže, kterým podlehl 17. listopadu 1978. Pohřben je na evangelickém hřbitově v Libici nad Cidlinou (obr. 8).

Otakar Tardy má obrovské zásluhy na rozvoji zdravotnictví i společenského života ve východočeském regionu, díky čemuž se řadí mezi nejúspěšnější žáky brněnské ORL školy profesora Františka Ningera (1, 2).

Rodinná hrobka v Libici nad Cidlinou
Obr. 8. Rodinná hrobka v Libici nad Cidlinou

Poděkování

Děkuji paní Janě Koudelové, dceři pana primáře Tardyho, za poskytnutí informací o jejím otci a fotografií z rodinného alba; MUDr. Pavlu Večeřovi, pamětníkovi primáře Tardyho, za poskytnutí informací o činnosti litomyšlského ORL oddělení a fotografie; prof. MUDr. Ivanovi Hybáškovi, DrSc., za napsání článku do Československé otolaryngologie o osobě primáře Tardyho, díky čemuž se na něj nezapomnělo. V neposlední řadě děkuji doc. MUDr. Břetislavu Gálovi, Ph.D., za fotografii dr. Tardyho z časů jeho působení na klinice prof. Ningera, paní Martě Zemánkové, farářce Sboru Českobratrské církve evangelické z Libice nad Cidlinou, za fotografii místa posledního odpočinku primáře Tardyho a rovněž prim. MUDr. Robinu Zachařovi za výlet na Růžový palouček a k vile Kláře do Litomyšle.

Adresa pro korespondenci:

MUDr. Ivan Kalivoda, MBA

Oddělení otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku

Nemocnice AGEL Nový Jičín, a. s.

Purkyňova 2138/16, 741 01  Nový Jičín

e-mail: ivan.kalivoda@nnj.agel.cz


Zdroje
  1. Hybášek I. MUDr. Otakar Tardy sedmdesátníkem. Česká otolaryngologie 1977; 26: 319–320.
  2. Kalivoda I, Komínek P, Chrobok V. Historie ORL – 100 let. Tobiáš, Havlíčkův Brod, 2021: 437–438.
  3. Tardy O. Therapie afekcí labyrintových. Časopis lékařů českých 1936; 75: 1069–1070.
  4. Tardy O. Rentgenové poškození ucha. Časopis lékařů českých 1937; 76: 2014.
  5. Tardy O. Osteom zevního zvukovodu. Časopis lékařů českých 1938; 77: 618.
  6. Tardy O. Posuzovaní chronických zánětů středoušních z hlediska čsl. vojenského lékaře. Časopis lékařů českých 1935; 74: 877.
  7. Tardy O. Úrazy paranasálních dutin. Časopis lékařů českých 1936; 75: 697.
  8. Tardy O. Méně časté akutní záněty hrtanu. Časopis lékařů českých 1936; 75: 1135–1138.
  9. Tardy O. Spontánní krvácení z mandlí patrových. Časopis lékařů českých 1933; 72: 1623–1624.
  10. Tardy O. Ductus thyreoglossus persistent. Časopis lékařů českých 1934; 73: 1296.
  11. Tardy O. Tuberkulóza hrtanu v dětském věku. Časopis lékařů českých 1935; 74: 1254–1257.
  12. Tardy O. Klinické zkušenosti a výsledky při léčbě aktinomykosis. Časopis lékařů českých 1938; 77: 1067.
  13. Tardy O. Hysterický laryngospasmus. Časopis lékařů českých 1943; 82: 853.
  14. Tardy O. Zhojená primární difterická otogenní sepse. Časopis lékařů českých 1946; 85: 1040–1042.
  15. Tardy O. Středoušní zánět a jeho vztah k pneumatizaci výčnělku. Časopis lékařů českých 1948; 87: 1009.
  16. Tardy O. Příčiny nedoslýchavosti. Časopis lékařů českých 1959; 98: 28.
  17. Vyznamenání za vynikající práci – MUDr. Otakar Tardy. Česká otolaryngologie 1969; 18: 189.
  18. Krejčí F (ed.). Růžový palouček. Almanach u příležitosti 100. výročí spolku. Spolek přátel Růžového paloučku, 2003.
Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#