#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel docent Jiří Ramba


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2023; 162: 43
Kategorie: Osobní zprávy

Dne 23. ledna 2023 nás opustil charismatický český dětský traumatolog, specialista na čelistní a obličejovou chirurgii a nadšený badatel v oblasti historie a antropologie doc. MUDr. Jiří Ramba, DrSc.


Jiří Ramba se narodil 7. února 1940 v Praze. Vystudoval stomatologii na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy (1964) a po 10 letech si tamtéž doplnil i obor všeobecné lékařství. Profesně vyrůstal na Dětské stomatologické klinice 2. LF UK a FN Motol, kde pracoval téměř třicet let a kterou v letech 1990–1992 vedl. Po dvou atestacích, ze stomatologie a z ústní a obličejové chirurgie, byl v roce 1991 habilitován, v roce 1997 obhájil doktorát lékařských věd.

Odborně vyšel z etické pediatrické a odborné školy profesora Jaroslava Komínka. Jeho celoživotní náplní byl zájem o traumatologii obličejového skeletu dětí. Znalosti funkčního zatížení čelistního kloubu aplikoval na vyvíjející se organismus. Prioritní poznatky z dlouhodobého sledování projevů jeho přetěžování publikoval v obsáhlé funkční studii „Biomechanika obličeje“, výsledky léčebných postupů na deformity obličeje popisují „Zlomeniny obličejových kostí u dětí“ (1990). Byl také autorem nebo spoluautorem řady dalších publikací.

Léčba dětských úrazů obličeje u dětí, malformace a deformity obličeje a čelistí, sledování jejich vývoje v průběhu růstu a dospívání spojené s cílenými fyziologickými studiemi funkce čelistních kloubů a zkušenosti s jejich léčením a s dlouhodobým sledováním deformací daly vznik jeho odborným pohledům chirurgického specialisty na posuzování původu deformit lebečních kostí. Za své odborné práce obdržel v letech 1986 a 1988 čestné uznání Čs. stomatologické společnosti ČLS JEP.

Spolu s úpravou skiagrafické techniky telemetrických a panoramatických rentgenových snímků dětí své zkušenosti prosadil i jako metody pomocných historických věd v paleochirurgickém a paleorentgenologickém zkoumání kosterních pozůstatků. Od roku 1982 se stal společně s profesorem Komínkem opakovaně vyžadovaným spolupracovníkem profesora Emanuela Vlčka při antropologicky zaměřeném výzkumu, například při vyšetřování lebek historických osobností. Se svými závěry seznamoval kulturní veřejnost v řadě populárně naučných publikací psaných poutavou a krásnou češtinou, která z nich činí nesporný čtenářský zážitek. Povedlo se to v knihách „Slavné české lebky: Antropologicko-lékařské nálezy jako pomocníci historie“ (2005), „Tajemství Karla IV.: Čeští panovníci ve světle antropologicko-lékařských zkoumání“ (2015) i „Záhada nemoci Karla IV.: Osobnosti českých dějin z perspektivy obličejové chirurgie“ (2020).

Věříme, že podobným kulturně historickým činem je i kniha „Osudná hra Bedřicha Smetany: Mistrova nemoc ve světle moderní medicíny“, jíž se dočkal těsně před svým odchodem z našeho světa, a nalezl tak potěšení z vydání svého posledního objevného díla, vytvořeného v závěrečných letech svého života.

Docent Jiří Ramba, jehož největšími a celoživotními láskami byla jeho rodina a jeho dětští pacienti, zemřel 23. ledna 2023 v Praze-Motole.

prof. MUDr. Stanislav Tůma, CSc.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 1

2023 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#