#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Za docentem Janem Švábem


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2021; 160: 352
Kategorie: Osobní zprávy

S hlubokým zármutkem sdělujeme, že 12. prosince 2021 skonal po dlouhé těžké nemoci emeritní přednosta I. chirurgické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze doc. MUDr. Jan Šváb, CSc.


Jan Šváb se narodil 16. listopadu 1942 v Praze. Již v průběhu studií na Fakultě všeobecného lékařství UK (dnes 1. LF UK) pracoval jako pomocná vědecká síla na I. chirurgické klinice tehdejší Fakultní nemocnice I v Praze. Po promoci v roce 1966 nastoupil na chirurgické oddělení nemocnice v Teplicích, kde atestoval v oboru obecné chirurgie. V roce 1973 přešel do Prahy, kde pracoval jako sekundární lékař na II. chirurgické klinice FN II, a o 2 roky později přestoupil na místo odborného asistenta I. chirurgické kliniky FVL UK. Kandidátskou disertační práci „Chirurgické léčení krvácejících jícnových varixů“ obhájil v roce 1981 a habilitován byl v roce 1985. Mezi roky 1987 a 1990 zastával funkci krajského odborníka pro chirurgii pro Středočeský kraj, v letech 2001–2009 byl přednostou I. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty UK v Praze.

Jako všeobecný chirurg byl zaměřen na břišní chirurgii v celém jejím rozsahu, s mimořádnou pozorností na hepatobiliární, pankreatickou a gastrointestinální oblast jak v klasických, tak i laparoskopických výkonech. Byl vyhledávaným pečlivým a precizním operatérem, který svůj přínos v chirurgii rád předával nejen studentům, ale i svým kolegům. Přednesl 120 odborných přednášek a publikoval na 130 prací. Za svou publikační činnost byl několikrát oceněn nejen doma (Kukulova a Petřivalského cena), ale i zahraničními cenami. Byl spoluřešitelem několika výzkumných úkolů, předsedou zkušební komise pro státní rigorózní zkoušky z chirurgie, členem atestačních komisí a též členem redakční rady časopisu Rozhledy v chirurgii.

Docent Šváb byl členem českých i mezinárodních odborných společností, čestným členem Slovenské chirurgické společnosti, od roku 1992 pracoval řadu let ve výboru České chirurgické společnosti ČLS JEP. Ve volebním období 1992–1996 byl členem Akademického senátu 1. lékařské fakulty UK v Praze.

Za jeho spolupracovníky, přátelé, kamarády a žáky

Prof. MUDr. Zdeněk Krška, DrSc.
přednosta I. chirurgické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka
Článek ÚVODEM

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 7–8

2021 Číslo 7–8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#