#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ÚVODEM


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2021; 160: 262
Kategorie: Úvodem

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

kovidu „vděčíme“ za leccos a zdráhám se tvrdit, že cokoliv z toho bylo pozitivní. Nicméně nelze nevidět, že pandemie zásadně pomohla telemedicíně přejít z kategorie „to nepotřebuji“ do stavu „bez toho už to nejde“.

Poslední vydání 160. ročníku Časopisu lékařů českých si rozhodně neklade za cíl podat přehled telemedicínských aplikací a jejich využití v běžné praxi. To ani není možné – jen v diabetologii, která mi je poměrně blízká, jsem zcela aktuálně zaznamenal kromě jiného přehled aplikací mHealth s využitím umělé inteligence pro těhotné diabetičky a také konsenzus a praktická doporučení k pozoruhodné oblasti volně přístupných aplikací pro podávání inzulinu (trefně zvaných „udělej si sám“). Přesto se díky zájmu a ochotě autorů podařilo alespoň naznačit široký záběr telemedicínských postupů od diabetologie a kardiologie až po obezitologii (a obecně pohybové aktivity).

Na druhé straně většina zařazených textů dokazuje, že telemedicína je jen nejviditelnější novinkou v globálním procesu změn zdravotní péče a jejího poskytování, označovaného jako elektronické zdravotnictví (eHealth). Paradigmatem této (r)evoluce však nebude poskytování péče na dálku, ale masivní a nevyhnutelné používání umělé inteligence, bez které nelze čekat podstatný pokrok ani v diagnostice (kde již naplno běží, například při vyhodnocování snímků mamografií), ale ani v podpoře rozhodování o nejlepších léčebných postupech. Proces inovací, které hned v editorialu tak potřebně vyzdvihuje Tomáš Šebek, má kořeny hluboko v minulém století, kdy se i v Československu začala využívat výpočetní technika (mj. za velké podpory profesora Josefa Charváta, od jehož narození letos uplyne 125 let).

Nyní jsme dospěli do fáze, ve které kromě informací, kde všude můžeme elektronické zdravotnictví využívat, potřebujeme i pravidla, jimiž se nové postupy budou řídit. Jsem vděčný odborníkům na etiku a právo, že v krátkých příspěvcích taková pravidla a hranice naznačují. Spolu s texty z ÚZIS a VZP vymezují prostor, ve kterém se jistě budou jak česká telemedicína, tak další prvky elektronického zdravotnictví v nejbližší době bouřlivě rozvíjet.

Petr Sucharda


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 7–8

2021 Číslo 7–8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#