#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ke 150. výročí úmrtí Jana Evangelisty Purkyně


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2019; 158: 166
Kategorie: Editorial

V neděli 28. července 2019 uplynulo 150 let od úmrtí Jana Evangelisty Purkyně. V pátek před výročím zorganizovaly Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně a Univerzita Karlova u jeho hrobu na pražském vyšehradském hřbitově pietní akt. O odkazu tohoto pravděpodobně nejvýznamnějšího českého vědce a ve světě jednoho z nejznámějších Čechů promluvili předseda České lékařské společnosti J. E. Purkyně Štěpán Svačina, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová, poslankyně Věra Adámková, děkanka Filozofické fakulty Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Michaela Hrubá, prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, senátor Václav Hampl a potomek J. E. Purkyně Ivan Fišer.

Jan Evangelista Purkyně se narodil v Libochovicích 17. prosince 1787. Kdysi sporné datum narození je již ověřeno, jak bylo publikováno i v Časopisu lékařů českých (Čas. Lék. čes. 2018; 157: 439–441). Zásadním způsobem ovlivnil vývoj medicíny a přírodních věd. Jeho jméno (ač vyslovované a psané velmi rozdílně) zaslechne každý školák. Lékaři, přírodovědci a lidé se zdravotnickým vzděláním z celého světa vědí i řadu podrobností o jeho životě a práci. Za své objevy získal rakouská i pruská státní ocenění a na konci života byl povýšen do šlechtického stavu. Vedle vědecké činnosti byl také velkým českým vlastencem a politikem. Jeho pohřeb na vyšehradském Slavíně se stal společenskou událostí druhé poloviny 19. století.

Paradoxně se Jan Evangelista Purkyně umístil v anketě „Největší Čech“ (která proběhla v roce 2005) až na 40. místě. Lidé málo vědí o zdraví, vzniku a prevenci nemocí, natož o historii medicíny a přírodních věd, připomínání Purkyňovy osobnosti je proto i nyní velmi důležité. Seriál článků o něm přineslo letní číslo Purkyněm založeného časopisu Živa. Nakladatelství Mladá fronta ve spolupráci s ČLS JEP vydalo v červenci dvě publikace – knihu pro laiky a komiks – s cílem popularizovat medicínu a přírodní vědy zejména u mladší generace. Kniha byla zaslána většině gymnázií a komiks podle možností mnoha základním školám po celé republice. Čtenář si na základě obou publikací může vyzkoušet, zda ví, co jsou Purkyňovy obrázky, Purkyňův následný obraz, Purkyňův fenomén, Purkyňova figura na očním pozadí, Purkyňova srdeční vlákna, Purkyňova protoplazma, Purkyňův osový válec, Purkyňovy buňky, Purkyňův zákon závrati, Purkyňův zárodečný měchýřek, Purkyňův rezonanční prostor, Purkyňův kineziskop a Purkyňovy kožní lišty.

Poslední srpnový víkend se konala akce s videomappingem na stěnách zámku v Libochovicích pořádaná tamějším městským úřadem. Snad bylo významné výročí vědce, jehož jméno nese naše lékařská společnost, vzpomenuto důstojně.

prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA

předseda ČLS JEP


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 5

2019 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#