#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

In memoriam: Václav Špičák


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2019; 158: 211
Kategorie: Osobní zprávy

Prof. MUDr. Václav Špičák, CSc., osobnost světového formátu, zesnul klidně po delší nemoci dne 11. září 2019 ve věku 90 let. Pro obec českých alergologů a klinických imunologů to znamená ztrátu výjimečného lékaře, učitele a přítele.


Kresba: Anna Petrů

Profesor Špičák byl spoluzakladatelem oboru alergologie a klinická imunologie v Československu, dlouholetým předsedou a posledních 16 let čestným předsedou České společnosti alergologie a klinické imunologie ČLS JEP, zakladatelem a ředitelem České iniciativy pro astma, o. p. s. Založil Sdružení na pomoc chronicky nemocným dětem a byl jeho prvním předsedou. Byl též členem a sekretářem předsednictva České lékařské společnosti JEP a předsedou oborové komise pro alergologii a klinickou imunologii České lékařské komory. Celých 20 let, až do konce roku 2018, byl šéfredaktorem odborného časopisu Alergie a ještě o rok déle časopisu pro laiky Alergie, astma, bronchtida. Organizoval mnoho odborných sympozií, konferencí, kurzů a sjezdů.

Václav Špičák byl člověk s velkým „Č“, kamarádský, přátelský, lidský, rodinný, se smyslem pro humor. Měl rád kulturu, vzdělanost, sport. Do roku 2016 celkem 45 let organizoval a lékařsky zajišťoval letní dětský ozdravný tábor pro alergiky a astmatiky. Miloval své pacienty a oni milovali jeho. Měl rád mediky a ti měli rádi jeho. Těžce nesl, když v době normalizace nesměl přednášet a byl zcela záměrně vedením fakulty upozaděn, aby neměl kontakt s akademickou obcí. Naštěstí sametová revoluce před 30 roky znamenala konec tomuto bezpráví. Získal profesuru a dostalo se mu dalších uznání, například udělení Ceny J. E. Purkyně (2005), Ceny profesora Vladimíra Zavázala (2008), v roce 2009 byl pasován na Rytíře lékařského stavu. V roce 2017 byl za zásluhy o zlepšení diagnostiky astmatu, léčby, prevence a kontroly u nás i v mezinárodním kontextu jmenován ambasadorem Globální iniciativy pro astma (GINA).

Profesor Špičák byl velkou osobností, která bude nenahraditelně chybět všem, kteří ho znali, nebo dokonce měli tu čest s ním spolupracovat. Zvykli jsme si, že byl po dlouhá léta integrální součástí našich životů, profesních i osobních.

Bude nám moc chybět.

Čest jeho památce!

Petr Panzner, Vít Petrů

za Českou společnost alergologie a klinické imunologie ČLS JEP


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 5

2019 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#