#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodem


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2017; 156: 291
Kategorie: Editorial

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

že po endokrinologii následuje problematika diabetu a metabolických chorob, druhé velké téma mého domovského pracoviště, není úplná náhoda. 14. listopad je Světovým dnem diabetu a kromě toho se sluší připomenout životní výročí přednosty, zvláště když je předsedou redakční rady. Co z tohoto čísla dělá vydání průlomové, je však něco jiného. Když měl na jaře na našem klinickém semináři přednášku o nových technologiích v diabetologii profesor George (Jiří) Grunberger, poprosil jsem ho, zda by mohl článkem na toto téma přispět do Časopisu lékařů českých. Byl tak laskav a text připravil. A já se rozhodl, že tak trochu navážu na starší snahy publikovat v ČLČ články v angličtině. To v současné době ani neodpovídá zaměření časopisu, ani není z řady důvodů reálné. Ale pokud získáme text od zahraničního přispěvatele (a mohu již nyní slíbit, že to není letos naposledy), uveřejníme ho v původním i v českém znění.

Prof. George Grunberger, MD, FACP, FACE, je velmi významnou postavou americké a světové diabetologie. Jako dospívající emigroval se svými rodiči a bratrem do USA, v New Yorku navštěvoval střední školu, poté vystudoval nejprve biochemii a pak i medicínu. Působí jednak jako ředitel institutu, který nese jeho jméno, jednak jako profesor vnitřního lékařství, molekulární medicíny a genetiky na Wayne State University School of Medicine v Detroitu, jako profesor vnitřního lékařství na Oakland University William Beaumont School of Medicine v Rochesteru a také jako hostující profesor 1. lékařské fakulty UK. Je bývalým prezidentem Americké asociace klinických endokrinologů (American Association of Clinical Endocrinologists) a zvoleným prezidentem American College of Endocrinology.

Prahu navštěvuje profesor Grunberger pravidelně, jeho přednášky jsou velice živé a poutavé (jeho čeština je perfektní), a je mi proto ctí, že mohu jejich obsah alespoň zprostředkovaně poskytnout i čtenářům Časopisu lékařů českých.

Petr Sucharda


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#